Vijesti 03.12.2015.

(VIDEO) Procurili prvi snimci masakra u San Bernardinu

ČITANJE: 2 minute
masakr
Motiv masakra 14 ljudi u kalifornijskom gradu San Bernardinu koji se desio juče, najvećeg od onoga u osnovnoj školi “Sandy Hook” u decembru 2012, kada je ubijeno 26 osoba, za sada predstavlja pravu zagonetku za porodice dvoje napadača i policiju koja, međutim, ne isključuje terorizam.

Sijed Faruk (28) i Tašfin Malik (27), naoružani jurišnim puškama, otvorili su vatru na ljude u regionalnom centru za brigu o osobama s poteškoćama u San Bernardinu, oko 100 kilometara istočno od Los Angelesa, koji su se okupili na predbožićnom doručku. Četrnaest njih je izgubilo život, a 17 ranjeno, dok je par ubijen u sukobu s policijom nakon višečasovne potjere.

– Istraga još nije utvrdila šta ih je nagnalo da izvrše ubistvo, no ne isključujemo teroristički čin- istakao je načelnik policije San Benardina Džerod Burguan, dodajući da su “došli spremni da učine ono što su učinili, kao da su na zadatku”.

Prema njegovim riječima, Faruk i Malik su “bili u romantičnoj vezi” i roditelji su šestomjesečne bebe. Faruk je rođen u SAD-u dok se državljanstvo njegove partnerke još utvrđuje.

Sijed Faruk je zaposlenik okruga San Bernardino gdje je radio unazad pet godina kao stručnjak za okolinu pri ministarstvu javnog zdravstva. Zaposlenici te službe su potvrdili da su se okupili na proslavi prije Božića zajedno s Farukom koji je u jednom trenutku napustio zabavu te se vratio s 27-godišnjakinjom.

– Bili su obučeni u maskirne uniforme, a osim paljbe iz automatskih puški postavili su i nekoliko bombi koje je policija poslije detonirala- pojasnio je Burguan.

Treća osoba koja je viđena kako bježi s poprišta događaja je uhapšena, ali se tek utvrđuje da li je učestvovala u napadu.

Dejvid Bovdič, pomoćnik direktora regionalne ispostave FBI-a, izjavio je da se tek treba utvrditi da li se radi o terorističkom činu.

– Moguće je, ali mi to još ne znamo- kazao je novinarima.

Istovremeno, na internetu su se pojavile snimci pokolja u San Bernardinu.

(NN/rtl.hr)