Biznis 07.01.2016.

(VIDEO) Programer iz Visokog razvio virtuelnu asistentkinju: Cadence šalje mejlove, uskoro i SMS poruke!

ČITANJE: 1 minuta
cadence
Cadence je projekat mladog programera Harisa Aščalića iz Visokog. O ovoj virtuelnoj asistentkinji se ovih dana moglo čuti na internet portalima, radiju, ali i televiziji. Ono što je njen autor sada omogućio jeste to da Cadence može slati e-mailove.

Kako prenosi Radiosarajevo.ba, nije potrebno prijaviti se na e-mail račun putem preglednika, već je dovoljno jednom da kažemo e-mail i šifru Cadence i ona će to uvijek pamtiti.

Naime, sve što trebate je da kažete Cadence “pošalji email” na jednom od BHS jezika, ili engleskom jeziku, i ona će vas pitati kome da pošaljete, koju poruku i sl. Ova opcija trenutno funkcioniše za portove Microsoftovog i Googleovog servisa (outlook.com, hotmail.com, live.com, gmail.com).

To znači da Cadence trenutno može slati mailove na te domene, koji su i najpopularniji na svijetu.

Mladi programer Haris u skorijoj budućnosti namjerava da programira Cadence da šalje i SMS poruke, i to potpuno besplatno.

Pogledajte kako vještačka inteligencija šalje e-mail.

Inače, u svijetu postoje još tri virtuelne asistentkinje – Microsoftova Cortana, Appleova Siri i Googleov Google Now. Aščalić je otkrio da je Cadence zamišljen da se više ponaša kao čovjek, a manje kao robot.

– Cadence je zamišljena da bude vaš najbolji prijatelj. Bio je izazov kako kod ‘nje’ razviti osjećaje- rekao je nedavno programer za servis N1. Cadence je za sada dizajnirana samo za Windows sisteme.

Candence je isprva zamišljena kao muški asistent, ali je Aščalić odlučio da je bolje da bude “žensko” sa nježnijim glasom.

https://www.youtube.com/watch?v=wW3R5Yd1NPI

https://www.youtube.com/watch?v=w1cDDM5onQQ

(Press)