Vijesti 17.05.2016.

(VIDEO) Prva Parada ponosa na Kosovu, Tači na čelu kolone

ČITANJE: 1 minuta
GEJ

Na Kosovu je danas održana prva Parada ponosa, a kolonu od nekoliko stotina učesnika predvodio je i kosovski predsjednik Hašim Tači, javili su lokalni mediji.

Nekoliko stotina pripadnika homoseksualne i lezbejske zajednice na Kosovu zatražilo je prihvatanje i poštovanje svojih prava.

Učesnici su pod jakim policijskim obezbjeđenjem prošetali centrom Prištine, mašući zastavama u bojama duge na dan kad se u svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, prenijela je agencija AFP.

Na čelu kolone je prošetao veliki broj javnih ličnosti, a pored Tačija tu su bili i britanski i američki ambasadori u Prištini, koji su na taj način željeli da izraze podršku gej, biseksualnim i transrodnim osobama. Među prisutnima je bila i Enrike Linaček.

Učesnici parade su nosili transparente na kojima je pisalo “Aut sam, dakle postojim”, “Autujte se, pitajte nas kako” i “Zona bez homofobije”.

Tači je, međutim, u izjavi za novinare istakao da “svaki građanin, bez obzira na etničku pripadnost i pol, uživa ista prava”.

Paradu, koja je prošla bez incidenata, obezbjeđivalo je više stotina policajaca, a taj događaj nije unaprijed najavljen iz straha od mogućih incidenata.

(n1)