Magazin 09.01.2016.

(VIDEO) Prvi putnički dron

ČITANJE: 1 minuta
putnicki dron
Iz kompanije su izjavili da nakon određivanja plana letenja, putnik treba da izda samo dvije komande, jednu za polijetanje i drugu za slijetanje i to samo jednim klikom na tablet

Kineska kompanija Ehang tvrdi da je prva u svijetu koja je proizvela putnički dron koji je sposoban da prevozi putnike.

U video snimku kompanije prikazan je dron nalik malom helikopteru, ali sa četiri propelera koji se vrte paralelno sa zemljom u sličnoj konfiguraciji sa drugim dronovima.

Električni pogon drona se u potpunosti puni za dva sata, može da nosi do 100 kilograma tereta i da leti 23 minuta.

U kabinu može da stane jedna osoba sa malim rancem, a ima i klima uređaj kao i svijetlo za čitanje.

Iz kompanije su izjavili da nakon određivanja plana letenja, putnik treba da izda samo dvije komande, jednu za polijetanje i drugu za slijetanje i to samo jednim klikom na tablet.

Dron je konstruisan da može da leti na visini između 300 i 500 metara iznad zemlje sa maksimalnom nadmorskom visinom od 3,5 kilometara i maksimalnom brzinom od 100 kilometara na čas.

Šang Hsiao, suosnivač kompanije i glavni finansijski direktor je rekao da se nada da će ove godine prodati vozilo za 200.000 do 300.000 dolara.

Derik Ksiong, šef marketinga ove kompanije je izjavio da je vozilo letilo više od 100 puta na malim visinama u šumovitom području Guangdžou, a više puta i sa putnikom u samom dronu.

Dodao je i to da je osobina koja ovu letilicu čini sigurnijom od helikoptera veći broj propelera.

(NN)