Vijesti 29.09.2015.

(VIDEO) Prvi snimci ruskih aviona u Siriji

ČITANJE: 1 minuta
avioni
Francuska TF1 objavila je snimke ruskih aviona na aerodromu u Latakiji. Na snimcima se vide avioni parkirani pored aerodroma i pokriveni zelenim pokrivačem.

Sirija je prethodnih dana dobila nove borbene i izviđačke avione iz Rusije za borbu protiv Islamske države (IS), naveli su izvori iz sirijske vojske.

“Naša avijacija preuzela je isporuku najmanje pet borbenih aviona iz Moskve, kao i izviđački avion koji nam omogućava uočavanje mete sa velikom preciznošću”, potvrdio je visoki sirijski zvaničnik u izjavi za agenciju AFP.

Isti izvor je rekao da su avioni stigli prošlog petka u vojnu bazu u sirijskoj provinciji Latakija, tradicionalnom uporištu režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Juče je geenral NATO Filip Bridlov rekao je da je zabrinut zbog jačanja ruskih vojnih snaga u Siriji.

Bridlov je rekao da je Rusija u Siriju poslala mnogo naprednije oružje nego ono koje je potrebno za borbu protiv Islamske države, i to u cilju da zaštiti predsjednika Bašara el Asada, prenio je AFP.

“Riječ je o sofisticiranom protivavionskom oružju”, rekao je Bridlov i naveo da nije vidio pripadnike Islamske države koji lete u avionima za čije su obaranje potrebne takve rakete.

https://youtu.be/jeL1kdtrnQg

(Rts.rs)