Politika 24.03.2016.

(VIDEO) Radovan Karadžić dovezen u sudnicu Tribunala

ČITANJE: 2 minute
RadovanKaradzic
U sudnici 1 Haškog tribunala u 14 časova počeće izricanje presude u slučaju protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Ekipa ATV-a u Hagu snimla dolazak Radovana Karadžića u zgradu Tribunala negdje oko 13:30.

U završnoj riječi, u oktobru 2014. godine, tužilaštvo je zatražilo da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i kažnjen doživotnim zatvorom, dok je Karadžić, koji se branio sam, tražio da bude oslobođen krivice.

Karadžić poručuje da ne postoji razuman sud koji bi ga osudio i odbacuje sve spekulacije da bi presuda ili bilo koji njen dio mogli da ugroze Republiku Srpsku.

“Moja su očekivanja ista. Znam šta sam htio, šta sam uradio, čak i o čemu sam sanjao, i ne postoji razuman sud koji bi me osudio koliko god da je visokopozicioniranih srpskih zvaničnika osuđeno”, rekao je Karadžić, koji se od polovine 2008. godine nalazi u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Ševeningenu.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, a tereti se za “genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu” tokom rata u BiH.

Predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske prisustvovaće izricanju presude prvom predsjedniku Republike Srpske.

Iz Srpske, osim direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorada Kojića, izricanju presude prisustvovaće delegacija Boračke organizacije Republike Srpske predvođena predsjednikom te organizacije Milomirom Savčićem, te predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić, potvrđeno je Srni u ovim organizacijama.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je Srni da će do kraja ove sedmice u Srpskoj biti podignut nivo bezbjednosti, zbog izricinja presude Karadžiću.

“Posebna pažnja biće posvećena eventualnom okupljanju građana zbog izricanja presude Karadžiću”, rekao je Vasić.

Presuda će biti izrečena na dan kada je prije 17 godina NATO počeo da bombarduje Srbiju.

(Atv)