Vijesti 15.03.2016.

(VIDEO) Rekordno visoke temperature: Prava vrelina tek stiže!

ČITANJE: 1 minuta
prognoza
Globalna temperatura u februaru prevazišla je sva dosadašnja mjerenja, saopštila je NASA. To je izazvalo uzbunu zbog vanredne klimatske situacije.

-Rezultati mjerenja su pravi šok, a ujedno i još jedan podsjetnik dugoročnog porasta globalne temperature koji je rezultat efekta staklene bašte koji je prouzrokovao čovjek- napisali su Džef Masters i Bob Henson u blogu na “Weather underground”, koji je analizirao podatke NASA objavljene za vikend.

Prosječna temperatura u februaru bila je viša za 1,35 stepeni Celzijusa u odnosu na prosječnu temperaturu koja je zabilježena tokom perioda mjerenja od 1951. godine do 1980. godine, koji se uzima kao parametar. Inače, temperatura u januaru bila je za 1,14 Celzijusovih stepeni viša u odnosu na prosjek, što je takođe rekord.

Temperature su rasle pod uticajem “El Ninja” na Pacifiku, pa je temperatura iz februara probila rekord postavljen tokom najjačeg “El Ninja” 1998. godine, koji je bio jači od sadašnjeg.

Međutim, najtopliji mjeseci tek predstoje kada na sjevernu hemisferu stigne ljeto kada se veći dio tla zagrijava.

Mjesečna temperatura na globalnom nivou mjeri se od 1880. godine, ali nikada do sada se nije desilo da tri uzastopna mjeseca nadmaše istorijski prosjek.

-Mi smo u nekoj vrsti klimatske vanredne situacije- rekao je Stefan Rahmstorf sa Potsdam instituta za istraživanje uticaja na klimu i gostujući profesor na Univerzitetu Novi Južni Vels.

Nezapamćene temperature dovele su do neviđenih posljedica koje su posebno pogodile Arktik gdje je nivo leda na rekordno niskom nivou.

(Blic)