Vijesti 30.09.2015.

(VIDEO) Rusija ušla u rat, bombardovani položaji ID u Siriji

ČITANJE: 1 minuta
sirija
Ruska vojna avijacija je izvela prve napade na položaje Islamske države u Siriji, a neposredno zatim pojavili su se i snimci raketiranja.

Operacija ruskih vojnih vazduhoplovnih snaga u Siriji usmjerena je samo na borbu protiv terorizma i SAD su o tome obaviještene, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o sukobima na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike.

Lavrov je ocijenio da su jednostrane akcije na Bliskom istoku i sjevernoj Africi štetne i da je potreban kolektivan, koordinisan pristup na osnovama odluka Savjeta bezbjednosti UN.

“Nećemo uspjeti ukoliko ne izvučemo pouku iz tragičnih grešaka i postupaka u regionu u proteklih deset do 12 godina. Glavna lekcija je da su jednostrane akcije štetne”, naglasio je Lavrov.

On je najavio da će Moskva članicama Savjeta bezbjednosti UN podnijeti nacrt rezolucije s ciljem borbe protiv terorizma, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Lavrov je upozorio da sada nije najneophodnije zaustaviti priliv izbjeglica već teroriste, te ratove i sukobe koji ih stvaraju.

Rusija je već ustanovila trajne kanale komunikacije sa SAD i njihovim koalicionim partnerima radi efikasnije borbe protiv terorizma.

Ruski general Igor Konašenkov je rekao da su avioni ruskih vojnih snaga danas počeli precizne udare na položaje “Islamske države” u Siriji.

Francuski diplomatski izvor rekao je agenciji Rojters da sve ukazuje na to da ruske snage u provinciji Homs gađaju opozicione grupacije a ne pripadnike “Islamske države”.

Šef sirijske opozicije Sirijski nacionalni savjet, koju podržava Zapad, Halid Hoja rekao je da je u udarima ruskih vazdušnih snaga ubijeno najmanje 36 civila i da na pogođenim mjestima nije bilo pripadnika “Islamske države” ili Al kaide.

(Agencije)