Vijesti 25.11.2015.

(VIDEO) Ruski “su-24” nije ušao u vazdušni prostor Turske!

ČITANJE: 1 minuta
avion
Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak koji dokazuje da ruski borbeni avion, koji su oborili turski avioni u Siriji, nikada nije napustio sirijski vazdušni prostor.

Turska je jučerašnji napad na ruski avion “Su-24” opravdala tvrdeći da je ruska letilica ušla u vazdušni prostor Turske u trajanju od 17 sekundi, navodi su pismu turskog ambasadora SavJetu bezbednosti UN.

Kako prenosi Sputnjik, letački podaci koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, pokazuju da Su-24 ni u jednom trenutku nije ušao u turski vazdušni prostor i da je napadnut dok je izvodio legitimne manevre iznad Sirije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je povodom obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca, da Turska ima pravo da štiti svoje granice i istakao da je Turska na svaki način nastojala da izbegne da do današnjeg incidenta dođe.

– Uprkos tome što je upozoren 10 puta u pet minuta zato što se približavao našoj granici, ruski avion je nastavio sa kršenjem našeg vazdušnog prostora. Taj avion je oboren intervencijom naših lovaca F-16- rekao je Erdogan.

Međutim, Ministarstvo odbrane Rusije je demantovalo ove navode objavivši snimak koji dokazuje da ruski borbeni avion, koji su oborili turski avioni u Siriji, nikada nije napustio sirijski vazdušni prostor.

Pogledajte snimak:

(Večernje novosti)