Magazin 02.02.2016.

(VIDEO) Sarajlije dobile “raspjevane” stepenice

ČITANJE: 2 minute
STEPENICE
Postavljanjem posebnih audio uređaja pored klupa za odmor, te priključenjem javne rasvjete na gradsku elektromrežu okončana je sanacija klizišta i rekonstrukcija stepeništa u Pruščakovoj ulici u Sarajevu.

– Projekat koji smo realizovali tokom proteklog perioda je bio jedan od najzahtjevnijih tokom moje karijere, kada je riječ o sanaciji klizišta. I pored svih problema na koje smo nailazili tokom realizacije projekta uspjeli smo da sve radove okončamo za prvobitno utvrđenu sumu od 679.000 KM koje je izdvojila Opština Centar iz svog budžeta- kazao je Fuad Babić, koordinator za klizišta Zavoda za izgradnju KS koji je realizator i nadzor ovog projekta.

Tokom realizacije projekta, koji je započeo u martu 2015. godine, prvo je zamijenjena kompletna infrastruktura drenažnog sistema odnosno vodovodna mreža sa priključcima na okolne stambene objekte, te fekalna i oborinska kanalizacija. Zatim je izgrađeno novo armirano-betonsko stepenište na koje su postavljene kamene ploče i granitne kocke. Nakon toga su postavljeni stubovi nove ulične rasvjete, rukohvati, klupe od livenog željeza i posebno dizajnirane korpe za otpatke.

S obzirom na ambijentalnu cjelinu stepeništa koje se nalazi u neposrednoj blizini kultnog okupljališta ‘Sloga’ i Šahovskog kluba ‘Bosna’, arhitektonski studio ‘Firma’ je prilikom izrade projektne dokumentacije predvidio da svako odmorište tematski bude vezano za najpoznatije muzičke izvođače ili grupe koje su obilježile zlatni period ‘Sloge’, odnosno na svakoj klupi na odmorištu je postavljena kratka biografija odabranih muzičara sa posebnim audio uređajima putem kojih će prolaznici moći slušati najpoznatije numere Indexa, Bijelog dugmeta, Merlina, te predstavnika New Primitivsa.

Na odmorištu kod Šahovskog kluba ‘Bosna’ je postavljen sto sa šahovskim figurama gdje prolaznici mogu uživati u ovoj drevnoj igri.

(Atv)