Magazin 25.10.2015.

(VIDEO) Sevdah nema granice: Holanđaka pjeva “Eminu” i “Što te nema”

ČITANJE: 2 minute
Veronika Sevdah
Veronika van der Meijden (23) studentkinja Kraljevskog konzervatorijuma u Hagu (Royal Conservatoire of The Hague) je svojom ljubavlju prema pjevanju i istinskoj duhovnoj muzici, iz grada koji je postao poznat po Međunarodnom sudu za ratne zločine, poslala sasvim drugačiju poruku.

Kada je ova mlada umjetnica čula Šantićevu “Eminu“ odlučila je da jednostavno mora da otpjeva tu pjesmu. Zahvaljujući Muameru Maličeviću, mladom sociologu iz Sarajeva, koji je za nju preveo neke od turcizama i danas manje upotrebljivih rieči koje se pojavljuju u ovoj pjesmi, Veronika je uspjela u svojoj nameri da “Eminu“ i pesmu “Što te nema“ u potpunosti razumije i shvati te ih otpjeva na srpskom jeziku.

Ova mlada Holanđanka je prvi put otpjevala “Eminu“ i pjesmu “Što te nema” uz pratnju gitare Jelene Ratković u sali Arnold Schoenbergzaal Kraljevskog konzervatorija u Hagu.

– Jelena je pronašla obradu ove dvije sevdalinke koje je napravio kompozitor Dušan Bogdanović. To je zapravo bio moj prvi susret sa sevdalinkama u koje sam se odmah zaljubila. Morala sam to da otpevjam – priča Veronique i dodaje da na Balkanu “ima nešto magično i egzotično“.
– Pogotovo u Sarajevu i Bosni. Koliko god romantizovana ta slika bila, veoma je snažna. Romantična sam osoba, obožavam magiju, fantaziju i snove, a sevdalnike koje sam čula i otpjevala imaju to sve. Ta melanholija, taj sevdah, duboko utiče na mene – pojašnjava Veronika te dodaje da najviše voli da sluša pevanje Amire Medunjanin.

Pomoć u odgonetanju pojedinih riječi koje je bilo teško prevesti i razumjeti pronašla je na Fejsbuku. Kaže da razumije kako nikada neće pjevati sevdalinke kao svi Bosanci, osjećajući pravu snagu sevdaha.

– Iskreno se nadam da su moja umjetnost i poštovanje prema muzici i kulturi vašeg podneblja stvorili most razumijevanja između naših zemalja i kultura, između Jelene i mene, kao i Bosanaca koji čuju našu interpretaciju. Za mene je divan osećaj što mogu tako lijepu muziku da predstavim publici ovdje. Tada kao da drugima govorim: ‘Zar nije divna osoba koja je ovo napravila, zar nije divna i ova kultura” – zaključila je Veronique

 (Klix.ba)