Vijesti 28.09.2018.

VIDEO SNIMCI, DONJI VEŠ, LAŽNI NALAZI Ko je sve do sada “pao” u slučaju “Dragičević”

ČITANJE: 4 minute

Smrt Davida Dragičevića i borba njegovog oca za istinom obišli su cijeli svijet. Već skoro 190 dana Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, predvodi svakodnevna mirna okupljanja u centru Banjaluke, a održana su dva velika skupa u kojima su mu se pridružili brojni građani iz čitave BiH.

Na ta dva skupa došlo je skoro 30 000 građana. Nijedna politička partija nije uspjela okupiti toliki broj ljudi na svoje mitinge.

U proteklih 190 dana Davor Dragičević je uspio dokazati kako smrt njegova sina nije slučajna. Svakodnevno se pokazuje da gotovo ništa nije bilo kako su zvaničnici MUP-a Republike Srpske u početku tvrdili.

Brojna zataškavanja i manipulacije izlaze na vidjelo. Pobijeni su toksikološki nalazi, suspendovani su policajci, nedavno je uhapšen tehničar koji je brisao snimke nadzornih kamera a MUP RS je podnio krivičnu prijavu protiv čovjeka koji je radio prvu obdukciju Davida Dragičevića.

Borba Davora Dragičevića za istinom i pravdom tako dobija svoje konkretne rezultate u vidu podnesenih krivičnih prijava, hapšenja jednog lica zbog sumnji da je manipulisao dokazima, te podignutih optužnica.

Davor Dragičević i dalje tvrdi da je sve to “mazanje očiju”.

Smjene u PS Lauš

Prvo su početkom maja ove godine smijenjeni komandir policijske stanice Banjaluka – Lauš i njegov zamjenik dok je suspendovan inspektor iste Policijske stanice. Protiv njih su preduzete ove mjere jer nisu blagovremeno preduzeli potrebne mjere i radnje u vezi sa prijavom od 18.03.2018. godine da je nepoznato lice izvršilo krivično djelo “Krađa” u ulici Velibora Janjetovića broj 11”. Podsjetimo to je kuća, za koju je MUP RS na konferenciji za novinare 26.3 rekao da je u njoj preminuli David Dragičević izvršio pomenutu krađu. U toj kući te noći nije izvršen uviđaj jer je, MUP RS kazao, kako se “u vrijeme prijave dva slučaja nisu mogla dovesti u vezu” ( pod dva slučaja misli se na nestanak Davida Dragičevića i krađa u kući”.

Bačen donji veš

Pored suspenzije tri policijska službenika, pokrenut je zvanični postupak i protiv dvojice krim tehničara zbog nestanka mogućeg krunskog dokaza u predmetu ubistva Davida Dragičevića a radi se o donjem vešu pokojnika. Taj veš namjerno su ili slučajno ( pokazaće sudski postupak) u smeće bacili krim tehničari ( tako je navedeno u optužnici ) Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak.

Protiv njih dvojice je potvrđena optužnica da su u namjeri da spriječe dokazivanje bioloških tragova bacili sive bokserice skinute sa beživotnog tijela Davida Dragičevića.

Kako stoji u dokumentaciji “Marijanac se nije sjetio da li je isnektor Kojdić rekao da ih baci, ali je negirao da je on lično bacio gaće svojom rukom, te da nije vidio ko je to uradio.Bošnjak je također negirao da je bacio gaće u otpad, jer je “Marijanac bio taj koji je čistio prostoriju”.

Ipak optužnica protiv njih tvrdi kako su “osumnjičeni svjesno i namjerno, upravo u cilju sprječavanja dokazivanja tragova gaće bacili u otpad zbog toga što se se radi o licima sa dugogodišnjim iskustvom na poslovima kriminalističke tehnike”.

Manipulacija sa video dokazima

Prije sedam dana Okružno javno tužilaštvo Banjaluka predložio je, a Osnovni sud je donio odluku o pritvoru Alena Kukića osumnjičenom u ovom predmetu. On je osumnjičen da je manipulisao video dokazima a osumnjičen je jer je “pomogao učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela”.

Naime u zahtjevu za određivanje pritvora rečeno je kako je Kukić priznao da je manipulisao snimcima sa bezbjednosnih kamera koje su se nalazile na „MK“ servisu u Ulici Velibora Janjetovića Janje.  On pak tvrdi kako je to uradio na zahtjev Đorđa Rađena.

Lažni toksikološki nalaz

Posljednji čovjek koji je “pao” u slučaju Dragičević jeste patolog Željko Karan. Protiv njega je MUP RS podnio krivičnu prijavu zbog toga što je u opticaj pustio lažni toksikološki nalaz o smrti Davida Dragičevića. Kasniji toksikološki nalazi pobili su taj prvobitni, a koji je pokazao tragove opojnih sredstava.

Podsjetimo. Željko Karan je učestvovao 26. marta na pres konferenciji MUP-a RS gdje je policija predstavila svoja tadašnja saznanja o Dragičevićevom nestanku i pronalasku njegovog tijela.

Podsjetimo, Okružno javno tužilaštvo Banja Luka donijelo je 4. jula naredbu o sprovođenju istrage protiv više NN osoba zbog postojanja osnova sumnje da su 18. marta u Banjaluci napale Davida Dragičevića koji je bježao od njih i pao niz strmu obalu rijeke Crkvene ili su ga napadači gurnuli, te je usljed utopljenja nastupila smrt.

Protesti Pravda za Davida i dalje traju u Banjaluci, sve dok se ne otkrije nalogodavac ubistva Davida Dragičevića.

(Elvir Padalović, Buka)