Magazin 11.11.2017.

(VIDEO) Spektakl ždralova na nebu iznad Banjaluke

ČITANJE: 1 minuta

Ako ste ovih dana čuli karakterističan zvuk i pogledali prema nebu iznad Banjaluke  mogli ste da ugledate predivna jata ptica.

Jata ždralova svake godine u isto vrijeme lete na jug. Snimak jednog takvog fascinantnog preleta poslala nam je čitateljka našeg portala.

S obzirom da je jedan od njihovih puteva dolina Vrbasa, uvijek prelete preko Banjaluke napuštajući nebo iznad panonske ravnice.

Ždral je ptica koja tokom leta gnijezdi u močvarama i vlažnim područijima sjeverne i istočne Evrope i po Sibiru, a pred zimu se okupljaju u velika jata i sele u sjevernu Afriku i dolinu Nila.

Nučna istraživanja, posmatranja i satelitsko praćenje pokazali su da ove ptice koriste tri glavne putanje kroz Evropu: Atlansku, Crnomorsku i Jadransku, koja prelazi preko Balkana.

Ždralovi su jako izdržljive ptice i često, bez zadržavanja prelaze put od preko 1.000 km. Nekad se ždral gnezdio širom Evrope, pa i u BiH, ali je istrebljen, a danas na njega podsećaju samo razni lokaliteti sa imenima „Ždralovo“, „Ždralovac“ i sl., koji su raštrkani većinom po ravnicama i kraškim poljima.

(ATV)