Vijesti 03.02.2016.

(VIDEO) Srpski pilot spasio putnike poslije eksplozije u avionu

ČITANJE: 3 minute
avion

Pilot Vladimir Vodopivec (64) iz Beograda uspio je da bezbjedno spusti avion poslije eksplozije koja je raznijela dio trupa kod desnog krila letjelice.

Kako piše Blic, u avionu je bilo 74 putnika i članova posade, a avion je sletio na aerodrom u Mogadišu u Somaliji.

Kako navodi list na svom sajtu, zvaničnici na aerodromu istakli su da su svi putnici i članovi posade preživjeli incident, ali da je najmanje troje putnika lakše povrijeđeno.

– Pola sata pošto smo poletjeli sa aerodroma u Somaliji, na 3.300 metara visine začula se strašna eksplozija. Putnici su počeli da viču, a ja sam se odmah vratio na aerodrom. Na sreću, niko nije teže povrijeđen- ispričao je Vodopivec svom prijatelju iz Beograda, prenosi “Blic” koji i objavljuje i fotografije oštećenog aviona na čijem je trupu, kod desnog krila, eksplozija napravila rupu veličine tri prozora.

Kako navode somalijski mediji, avion kompanije “Dalo erlajns” sa 74 putnika, među kojima je bilo 70 turskih državljana, prinudno je sletio na aerodrom samo nekoliko minuta nakon polijetanja sa aerodroma Aden Ade u Mogadišu ka vazdušnoj luci u Džubutiju.

Prema pisanju “Blica”, somalijski ministar saobraćaja Ali Ahmed Džem Džangeli tvrdi da incident nije bio smrtonosan, jer su svi putnici spaseni tako što je avion prizemljen, a da će istraga pokazati uzrok eksplozije.

On je rekao i da ne želi da prejudicira ko stoji iza ekspozije i da se za sada ne zna ni da li je u pitanju tehnički problem ili samoubilački napad.

– Najveća briga nam je bila da spasimo putnike i izbjegnemo scenario da ostanu zarobljeni u zapaljenom avionu- kazao je somalijski ministar.

Mediji međutim, spekulišu da se ipak radi o samoubilačkom napadu i da je eksploziv najvjerovatnije unio neko od putnika, a građani Balkada, naselja u blizini Mogadiša, kažu da su vidjeli eksploziju i kako u tom trenutku “sa neba pada zapaljeno tijelo”.

Pilot Vodopivec takođe misli da je riječ o bombi, ali kaže da srećom nije oštećen upravljački sistem, pa je zato mogao da se vrati i sleti na aerodrom.

– Ovo mi se nikada u životu nije dogodilo. Izgubili smo pritisak u kabini. Hvala Bogu da se sve dobro završilo- rekao je Vodopivec neposredno nakon incidenta svom prijatelju, prenosi “Blic”.

Inače, Vodopivec, rođeni Beograđanin, je iskusan pilot koji je radio u JAT-u i “Montenegro erlajnzu”, a posljednjih godina leti u Africi, pošto se zaposlio u “Dalo Erlanjsu”, a uskoro će otići u penziju.

Britanski mediji pišu da je pilot izveo nevjerovatan podvig, jer je uspio da u takvim uslovima okrene avion i bezbjedno sleti na aerodrom.

Letjelicu su dočekale spasilačke ekipe, a spasioci su bili šokirani kada su ugledali ogromnu rupu na desnoj strani trupa letjelice.

“Dalo erlajns” je somalijska kompanija, sjedište joj je u bescarinskoj zoni u Dubaiju, a pruža usluge na Rogu Afrike i na Srednjem istoku. Zvaničnog komentara iz ove kompanije još nema.

https://www.youtube.com/watch?v=tfNGGLYJGE8

https://www.youtube.com/watch?v=vmk_EKwpYds

(B92)