Vijesti 16.07.2016.

(VIDEO) Šta Banjaluci donose tri velika tržna centra?

ČITANJE: 2 minute

U naredne dvije godine, Banjaluka će dobiti čak tri velika tržna centra. Domaće kompanije “Tropik” i “Ideal” prve su otvorile gradilište – dugo očekivani “City Mall” trebalo bi da otvori vrata kupcima krajem 2018. godine.

Radovi na izgradnji City Mall-a uveliko su počeli. Objekat će se prostirati na 55 hiljada m3 i imaće četiri nivoa. Zapošljavaće više od 500 radnika.

Ni livada preko puta Euroherca neće još dugo ostati prazna. U trku za tržište Srpske, sasvim neočekivano, uključio se i “Delta Holding” iz Srbije.

Nepunih sedam dana od početka radova na City Mallu, oglasio se i Miroslav Mišković. Delta City, investicija vrijedna 60 miliona evra, gradiće se od sljedeće godine na Banjalučkom polju.

I tuzlanski“Bingo” ugledaće se na konkurenciju. Poslije dobijenog spora sa gradom Banjaluka za zemljište kod Poljoprivredne škole, došli su na ideju da naprave centar od 14 hiljada kvadrata.

Ekonomisti kažu da su investicije i nova radna mjesta itekako potrebni Banjaluci. Iako nisu sigurni da će svi šoping molovi dobro poslovati, konkurencija je, kažu, uvijek dobro došla.

“Direktno imamo da zaposlimo našu građevinsku operativu, imamo da indirektrno uvežemo snabdjevače svim elementima tih objekata, imamo ona poreska davanja koja će da proiziđu iz te aktivnosti”, kaže Aleksandar Ljuboja, udruženje ekonomista SWOT.

Iako će u banjalučku privredu biti uložene stotine miliona, a više od tri hiljade građana dobiti posao, gradski oci nisu željeli da pričaju o najavljenim investicijama. Banjalučani ih, zato, rado komentarišu.

Domaći i strani brendovi, kafići, restorani, bioskopi i igraonice – šoping molovi će, tvrde vlasnici, građanima ponuditi sve što im treba. Samo jedno pitanje, kažu Banjalučani, visi u vazduhu – da li će u nove šoping centre imati ko da ide, s obzirom na to da su i ovi postojeći, često pusti.

(ATV)