Magazin 19.11.2015.

(VIDEO) Šta će raditi vozač dok vozilom upravlja auto-pilot

ČITANJE: 2 minute

auto

Sudeći na osnovu koncepta kokpita budućnosti, koji je Volvo predstavio na auto-salonu u Los Anđelesu, vozači će uživati u samovozećim automobilima.

Ako ostavimo po strani pravne i tehnološke aspekte robotizovanih automobila, i fokusiramo se na to kako će vozač iskoristiti vrijeme dok njegovim vozilom upravlja auto-pilot, otkrićemo sve blagodeti vožnje u budućnosti.

U tom cilju, Volvo je u Los Anđelesu predstavio futuristički enterijer ne tako dalekih, budućih modela ovog proizvođača, pod nazivom “Concept 26”.

Broj “26” u imenu simbolizuje prosečno vrijeme koje američki vozač provede za volanom na putu od kuće do posla.

Prilikom projektovanja kokpita budućnosti, Volvo je uzeo u obzir činjenicu da većina vozača smatra da bi samovozeći automobili trebalo da zadrže volan i druge manuelne komande.

Na taj način, vozač bi i dalje mogao da upravlja automobilom, kada to poželi.

Proizvođač se fokusirao na blisku budućnost (sljedećih 5-10 godina), odnosno period u kome samovozeći automobili još uvijek neće biti dovoljno usavršeni i u kome će na pojedinim dionicama vozač i dalje biti neophodan.
Za početak, samovozeći Volvo će prije prelaska na auto-pilot mod konsultovati centralni server da li je uopšte bezbjedno preći na autonomnu vožnju.

Pri donošenju konačne odluke u obzir će se uzimati trenutni vremenski uslovi, eventualni radovi na putu i drugi faktori koji bi mogli da onemoguće pravilno funkcionisanje auto-pilota.

Očigledno je da Volvo, koji je decenijama pažljivo gradio reputaciju bezbjedne auto-marke, ne želi ništa da prepusti slučaju.

Kada automobil dobije zeleno svjetlo da preuzme upravljanje, za vozača počinje period relaksacije i uživanja. S obzirom da više nije fokusiran na put i okolni saobraćaj, vozač se može prepustiti drugim aktivnostima.

Kokpit se tada preobražava u dnevnu sobu – volan se uvlači, naslon sjedišta se spušta, pregrada za sitnice ispred suvozača pretvara se u veliki displej na kome je moguće gledati filmove ili video sadržaje sa Interneta.

Vozači koji bi slobodno vrijeme na putu radije iskoristili za opuštanje mogu jednostavno da se zavale u svom sjedištu i uživaju.

Iako će nekima ovo izgledati kao još jedna haj-tek fantazija, neće biti iznenađenje ako Volvo neke elemente Concepta 26 uvrsti u test program samovozećih automobila koji će se pojaviti na ulicama Geteborga 2017.

(B92)