Magazin 20.12.2015.

(VIDEO) Šta se krije iza snimka koji je zgrozio svijet

ČITANJE: 2 minute
djeciji brakovi
Pre nekoliko nedjelja, na Jutjubu je objavljen video u kojem djevojčica u vjenčanici pozira sa svojim suprugom, koji je toliko stariji od nje, da bi mogao da joj bude i deda. Ovaj snimak izazvao je brojne rasprave, a nedavno je otkriveno o čemu je reč.

U videu su prikazane i reakcije slučajnih prolaznika, od kojih su im neki čestitali, dok su ih drugi u šoku gledali, negodovali i fotografisali ih.

Ispostavilo se da je u pitanju inscenirana predstava i društveni eksperiment koji su sprovele žene iz libanskog udruženja za zaštitu ženskih prava Kafa (što na arapskom znači “dosta”).

Nažalost, video prikazuje ono što se u Libanu svakodnevno zaista događa.

UNICEF je prošle godine objavio podatke o tome kako se čak šest odsto libanskih djevojčica udaje pre nego što napune 18 godina, a čak jedan odsto njih udaje se i pre navršene 15. godine života. Širom svijeta se, međutim, čak 15 miliona djevojčica svake godine udaje pre napunjenih 18 godina.

U Libanu trenutno legalna starost za udaju bez pristanka roditelja iznosi 17 godina za devojčice, a 18 godina za dečake, ali tamo ima i mnogo slučajeva udaje djevojčica starih tek 9 godina, na šta pristaju njihovi roditelji i obično ih udaju za mnogo starije muškarce.

Libanska vlada tvrdi da radi na zakonima kojima bi se regulisali dječiji brakovi, ali da im religijske strukture i dalje ne dopuštaju potpunu autonomiju u regulisanju, s obzirom na to da imaju slobodu da bez posljedica prekrše svaki od donesenih zakona.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je i da su djevojčice, koje su pod prisilom ušle u brak, češće žrtve seksualnog, kao i ostalih oblika nasilja, a djeca, koju rađaju djevojke mlađe od 20 godina, imaju pedeset odsto veće šanse od smrtnosti u prvih nekoliko nedelja života.

Takođe, mnogo je veća verovatnoća smrtnih slučajeva kod devojčica koje rađaju u dobi mlađoj od petnaest godina, nego kod devojaka između 20 i 24 godine starosti, stoji u podacima koje je iznelo žensko udruženje Girls not Brides.

(Dnevno.rs)