Sport 03.10.2015.

(VIDEO) Šuker optužen zbog nasilja nad novinarima

ČITANJE: 2 minute
Davor Suker
Dopisnica španske novinske agencije EFE u Zagrebu poslala je izvještanji tekstpod naslovom: “Hrvatski novinari optužuli Davora Šukera za nasilje i cenzuru”kojeg je na svojim internet stranicama objavilo nekoliko sportskih novina u Španiji i Portugalu.  

Davor Šuker (47), predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), u Španiji ima veliki ugled te je popularan među fudbalskim djelatnicima, novinarima i navijačima. Za Sevillu je igrao od 1991. do 1996. kada je prešao u Real Madrid za kojeg je zabijao golove do ljeta 1999. godine.

– Hrvatsko novinarsko društvo (HND) optužilo je predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), bivšeg fudbalera Real Madrida Davora Šukera, za sprečavanje slobode informiranja i za fizičko nasilje nad novinarima – piše EFE i nastavlja:

– HNS je prije nekoliko dana zabranio novinarima popularnog portala s vijestima Index.hr prisustvovanje njihovim konferencijama za medije zbog kritika na račun najvišeg hrvatskog fudbalskog tijela, te je o tome objavio službenu informaciju. Čuvari su u četvrtak silom spriječili troje Indexovih novinara da uđu na novinsku konferenciju. Sam Šuker je oduzeo mobitel jednom od novinara koji je snimao prizor, iako mu ga je kasnije vratio, stoji u optužbi HND-a objavljenoj u četvrtak. HND nije dobio odgovor na zahtjev da HNS ukine zabranu Indexu. HND smatra da je ponašanje HNS-a i Šukera antiustavno i nedopustivo te je o tome obavijestio Evropsku federaciju novinara (EJF) i Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) – navedeno je u tekstu agencije EFE.

Taj tekst su u na svoje internet stranice prenijeli španski sportski list AS, Mundo Deportivo sa sjedištem u Barseloni, besplatne dnevne novine 20 minutos, špansko izdanje američkog ESPN-a te u nešto kraćoj verziji portugalski sportski listovi A Bola i O Jogo. Komentara ili drugih natpisa nije bilo.

(NN)