Magazin 14.11.2015.

(VIDEO) Šuma živi: Neverovatan snimak dokazuje da zemlja diše

ČITANJE: 1 minuta
Suma
Brojni okeani, rijeke, flora i fauna, ali i prirodne katastrofe dokazuju nam da je Zemlja živo biće koje živi svoj život.

U kanadskoj pokrajini Nova Škotska 30. oktobra snimljeno je upravo kako Zemlja to čini. Tačnije, u šumi je snimljeno vrlo vidljivo pomijeranje tla, nalik ljudskom disanju.

Brajan Natal je objavio snimak, rekli bismo – prigodno, na Noć vještica na Facebooku, koji je šokirao korisnike.

Ljudi su počeli da traže objašnjenje ovog jezivog fenomena, a pokazalo se da je ono vrlo jednostavno – podizanje zemlje je bilo uzrokovano ogromnim sistemom korijenja drveća, koje više nije duboko i sigurno ukorijenjeno u zemlji.

U suštini se korijenje podizalo kako je duvao vjetar i pomjerao drveće. Nutal je objasnio da je duvao jak vjetar dok je šetao šumom.

-Kad sam došao do dijela gdje nije posječeno drveće, primijetio sam da se tlo pomjera. Mislim da drveće nije duboko ukorijenjeno, ali to i nije potrebno budući da je okruženo drugim drvećem. Drugačije bi bilo da je riječ o jednom drvetu koje raste na čistini- rekao je on-

Komentatorima je bilo mnogo lakše kada su pročitali Natalovo objašnjenje, jer ono znači da mogu i dalje bezbrižno da lutaju prirodom, bez straha da bi Zemlja mogla da se zadiše, piše Grind TV.

(B92)