Magazin 10.01.2016.

(VIDEO) Tesla automobili mogu se sami parkirati

ČITANJE: 2 minute
tesla
Vlasnicima Teslinih automobila dostupna je opcija Summon koja omogućava da se, nakon što vozač izađe iz automobila, vozilo samo parkira u garažu ili na mjesto za parkiranje.

Kako će izgledati budućnost automobilske industrije već danas možemo saznati na Teslinim automobilima – riječ je električnim vozilima koja su nedavno dobila mogućnost autonomne vožnje, odnosno kontrolu nad automobilom preuzima računar, a najnovija nadogradnja Modela S donijela je još jednu odličnu opciju nazvanu Summon. Naime, vlasnici ovih automobila koji nadograde softver moći će, prije parkiranja automobila, izaći iz njega i pritiskom na tipku ključa svog vozila pokrenuti automatsko parkiranje tako da će se vozilo samo parkirati, bez potrebe da vozač bude u automobilu.

Iz Tesle kažu kako je riječ o testnoj opciji koja još ima velika ograničenja tako da vlasnici ovih automobila ipak neće moći ostaviti automobil na parkingu na kojem ima malo mjesta i očekivati da se npr. sam bočno parkira. Ova opcija omogućava samo vožnju naprijed i nazad, a biće najkorisnija osobama s malim i uskim garažama jer će oni moći ostaviti automobil ispred garaže i izaći iz njega, dok će Model S sam ući u garažu (pri čemu će se, ako vlasnici vozila i garaže imaju aktiviranu posebnu tehnologiju, vrata garaže sama dignuti i spustiti). Takođe, vlasnici ovog automobila na sličan način će ga moći ‘pozvati’ iz garaže te ga sačekati ispred garaže ili parking mjesta i onda ući u njega i preuzeti kontrolu nad komandama od računara.

Ovo je sigurno samo prvi korak prema autonomnom parkiranju automobila te bi za koju godinu računari koji pokreću vozila mogli sami parkirati automobil na bilo koje dostupno parking mjesto – bočno, okomito, u velikim garažama i slično. S novom nadogradnjom Elon Musk uveo je i neka ograničenja na ranije predstavljenu opciju autopilota – razlog za to su neodgovorni vozači koji nisu slijedili uputstva, već su maknuli ruke s volana i pustili automobil da sam vozi, zbog čega su zamalo doživjeli nesreće. Autopilot tako se više neće moći aktivirati na nekim cestama i tokom određenih vremenskih uslova, brzina će biti ograničena kako automobili ne bi vozili više od 5 mph iznad ograničenja, a poboljšano je i automatsko mijenjanje traka.

Pogledajte Teslinu najnoviju opciju:

 

(TheVerge)