Magazin 15.05.2016.

(VIDEO) Ukrajina pobjednik Evrovizije

ČITANJE: 1 minuta
ukrajina
Na finalnoj večeri 61. takmičenja za “Pjesmu Evrovizije”, koje je održano u Gloub areni u Stokholmu, pobjedu je odnijela predstavnica Ukrajine Džamala sa pjesmom “1944”.

Australija je zauzela drugo mjesto, dok je treće osvojila Rusija. Za najbolju pjesmu Evrope takmičili su se predstavnici 26 zemalja, a pobjednik je proglašen na osnovu objedinjenih glasova publike i žirija.

Od 1956. godine, kada je Evrovizija osnovana, doživjela je brojne promjene – počevši od dužine pjesme, broja takmičarskih večeri, preko načina glasanja do izgleda scenografije. Takmičenje je osnovano sa ciljem da ujedini kontinent tada razjedinjen ratom, kroz ljubav i muziku, a putem odbacivanja svih različitosti.

Ova poruka snažna je i danas, u vrijeme kada Evropu potresaju nove krize. Evroviziju ove godine prati oko 200 miliona ljudi, dok je samo u Gloub areni bilo 13.000 gledalaca. Takmičenje je uživo pratilo 50 zemalja svijeta, uključujući SAD i Kinu.

Domaćini večeri bili su prošlogodišnji pobjednik Mans Zelmerlov i Petra Mede, koja je takođe bila domaćin Evrosonga 2013. godine. Finale je otvorio defile zastava 26 finalista, koji je predstavljao svojevrsnu modnu revija. Zastave su projektovane na kostime od papira koje su modeli nosili na bini.

Gost večeri bio je Džastin Timberlejk, koji je premijerno izveo svoju novu pjesmu.

Srpska predstavnica Sanja Vučić nastupila je pod rednim brojem 15 sa pratećim vokalima Lenom Kuzmanović, Dunjom Vujadinović, Jelenom Đurić i Ivom Pletikosić. Ona je izvela pjesmu Ivane Peters “Goodbye”, a scenski nastup dopunio je ples baletskog igrača Miloša Isailovića.

(Nezavisne)