Vijesti 12.04.2016.

(VIDEO) Utvrđene nepravilnosti u radu agencije za istraživanje gledanosti

ČITANJE: 3 minute
istrazivanje gledanosti
Ko i kako mjeri gledanost TV stanica u BiH, pokazalo je rješenje Konkurencijskog savjeta Bosne i Hercegovine. Iako su iz te institucije zatražili, nisu dobili podatke o vlasničkoj strukturi jedine ovlašćene agencije za analizu gledanosti u Bosni i Hercegovini.

“Audiense Measurement” je odbio ustupiti podatke o vlasniku, uz tvrdnju da ih ne posjeduje.

Konkurencijski savjet je uputio na odgovornu osobu, što je podgrijalo ranije sumnje da iza svega stoji fiktivna firma na Kipru. Nakon pisanja medija, ovi navodi su bili aktuelni još prosle godine kada je Ujedinjena medijska industrija zatražila detaljnu istragu.

“Oni iz njima određenih razloga nisu željeli da daju struktura vlasnistva te kiparske ofšor komapnije, a vidim sada kakva je povika u medijima i uopšteno u svijetu oko ofšor kompanija i razlozima zbog kojih se osnivaju”, rekao je direktor TV Hajat Elvir Švrakić.

Nerazjašnjena vlasnička struktura samo je jedna od primjedbi Konkurencijskog savjeta. “Audiense Measurement” rezultate gledanosti TV stanica objavljuje uz tvrdnju da posjeduje licencu Nilsena, koja je takođe zatražena na uvid. Međutim, ni taj dokument Savjetu nije dostavljen, ali jeste opravdanje zašto nije.

Još nelogičnije zvuči još jedna činjenica do koje je došao Konkurencijski savjet. Naime, utvrđeno je da ista agnecija vrši mjerenje gledanosti, ali i verifikaciju uređaja kojima se ta gledanost bilježi. Svi ti nalazi Savjeta konstatovani su krajem prošlog mjeseca u njegovom rješenju kojim je agencija “Audiense Measurement” kažnjena sa 30 hiljada maraka zbog brojnih nepravilnosti u radu. Takva odluka donesena je na osnovu tužbe nekoliko TV stanica i marketinških agencija.

“Šta to znači za medijsku industriju, pa to jeste jedan mali korak. I dalje ostaju problemi koje nosimo sa sobom, ali jako bitan da se u budućnosti možemo pozvati na ovo rješenje Konkurencijskog vijeća”, rekao je direktor marketinške agnecije “Fabrika” Senad Zaimović.

Novčana kazna je uslijedila prije svega, jer Agencija “Audiense Measurement” nije imala definisan cjenovnik za pružanje usluga mjerenja TV gledanosti. Pokazalo se da su javni servisi plaćali manje novca u odnosu na neke druge TV stanice.

“Oni su netransparentno prodavali svoje usluge, odnosno nisu prodavali na način da smo svi bili na isti način tretirani”, rekao je direktor TV Hajat Elvir Švrakić.

“Kada imate nepovoljne uslove, kada neke privredne subjekte dovodite u neravnomjeran položaj na tržištu samim tim im nanosite pootencijalnu ili nanosite im štete koje mogu biti ogromne, koje mogu dovesti u pitanje njihovo poslovanje, njihov opstanak i stotine ljudi koje mogu ostati bez posla”, rekao je direktor marketinške agencije “Fabrika” Senad Zaimović.

Na pitanja o utvrđenim nepravilnostima i načinu poslovanja iz agencije “Audiense Measurement” ni nakon nekoliko dana čekanja nismo dobili nikakav odgovor. Možda i zato što je jedna državna institucija potvrdila da su tačni argumenti nekolicine TV stanica i marketinških agencija koje već duže vrijeme ukazuju na propuste koji su TV tržište doveli u haotično stanje.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

(ATV)