Magazin 25.12.2015.

(VIDEO) Velike riječi Čarlija Čaplina koje malo ko zna

ČITANJE: 3 minute
caplin
Na današnji dan 1977. godine umro je Sir Čarls Spenser Čaplin, mnogima najdraži lik pokretnih slika, šarmantnih brčića, krupnih nemirnih očiju i trapavog hoda. Ovo su riječi koje nam je ostavio jedan od napoznatijih glumaca.

Od Malog lutalice do Velikog diktatora i Grofice iz Hong Konga radni vijek Čarlija Čaplina je trajao 75 godina.

Bio je “sam svoj majstor” – glumio je u svojim filmovima, pisao scenarija, režirao, komponovao muziku. Njegov život je i počeo od domova za nezbrinutu djecu i beskućnika, a završio se neizbrisivim pečatom koji je ostavio na film i do sada najdužim aplauzom na dodjeli Oskara koji je trajao čak 12 minuta. Čaplin je umro kao veoma bogat čovek.

Čarli Čaplin je stvarao u burno vrijeme dva svjetska rata i živio je jednako buran privatan život. Američke vlasti su ga optuživale za saradnju sa komunistima, ženio se četiri puta mnogo mlađim ženama sa kojima je imao desetoro djece, filmovi su mu bili zabranjivani, na platnu je ismijavao diktatore, bio je prvi glumac na naslovnoj strani Time magazina i iako je veliki dio karijere proveo u Americi umro je u Švajcarskog u 88 godini, jer mu je bio zabranjen ulazak na američko tlo.

Perfekcionista, izuzetno vrijedan i predan radu, duhovit i šarmantan, po rečima Marlon Branda’najveći sadista’, jedan od osnivača kompanije United Artists Čarli Čaplin je u sebi nosio magnetizam i dječački šarm kojim je osvajao publiku. Svaki njegov film se bavi problemima kroz koje svako prolazi. Ovo su njegove reči:

“Moje je detinjstvo bilo tužno, ali sada ga se sjećam sa nostalgijom, kao sna.”

“Riječi su jeftine. Najveća stvar koju možete da izgovorite je ‘slon’.”

“Najtužnija stvar koju mogu da zamislim je da se naviknem na luksuz.”

“Neuspjeh je nebitan. Treba biti hrabar i napraviti budalu od sebe.”

“Stalo mi je do ovoga što radim. Stalo mi je do svega što radim. Da znam bolje da radim nešto drugo, radio bih, ali ne znam.”

“Život je tragedija kada ga pogledate izbliza, ali iz daleka je komedija.”

“Ne čine život teškim usponi i padovi. Teškim ga čine budale.”

“Dan bez smijeha je protraćen dan.”

“Ne mislim da sam zaslužio večeru dok ne obavim posao za taj dan.”

“Moj jedini neprijatelj je vrijeme”

Čuveni govor iz filma Veliki diktator danas se smatra najinspirativnijim govorom iako je snimljen prije 73 godine. Sve što Čaplin u ulozi Hitlera izgovora u ovoj sceni važi i danas…

„Žao mi je, ali ja nisam vladar. To nije moj posao. Ne želim da vladam i da bilo koga osvajam. Želim da pomognem svima. Takvi su ljudi – mi želimo da pomognemo, da živimo našu zajedničku sreću, a ne jad i nesreću. Ne želimo da mrzimo jedni druge ili preziremo. Na ovoj Zemlji ima mjesta za sve i ona je dovoljno bogata da svakom obezbijedi život. Način na koji živimo treba da bude slobodan i čudesan. Ali, izgubili smo put. Pohlepa je zatrovala ljudske duše… Razvili smo brzinu, ali smo sebe zaključali. Znanje je od nas načinilo cinike, a pamet nas je učinila teškim i neljubaznim. Mnogo mislimo, a malo osjećamo. Više nego mašinerije treba nam ljudskosti. Više od pameti treba nam nežnosti i ljubaznosti. Bez toga život postaje nasilan i svi ćemo se izgubiti…“

https://www.youtube.com/watch?v=hBDFs4vXW8c

(BizLife)