Vijesti 25.09.2015.

(VIDEO) Vilmington: Policajci ubili paralizovanog muškarca u kolicima

ČITANJE: 1 minuta
policija-vilmington
Američki mediji objavili su video na kojem se vidi kako su policajci iz Vilmingtona usmrtili muškarca u invalidskim kolicima.

Policajci su došli u naselje Delvare po pozivu u kojem je rečeno da se na ulici nalazi muškarac koji se navodno upucao. Kada su stigli, pronašli su Džeremija Mekdola u invalidskim kolicima “naoružanog pištoljem”, tvrdi šef policije Bobi Kamings.

Na snimku se vidi kako policajac prilazi 28-godišnjaku s uperenim pištoljem i govori “pokaži mi svoje ruke i baci pištolj”.

Mekdol se micao u svojim kolicima prije nego što se uhvatio za svoju jaknu. Tada su policajci zapucali od čega je preminuo. Njegova majka rekla je da smrt njenog sina nije pravedna.
“Bio je u invalidskim kolicima, paralizovan od struka prema dole. Na videu se ne vidi da je izvadio oružje. Potrebni su mi odgovori”, kazala je.

Kamings je rekako da niko od policajaca nije želio da ubije tog čovjeka. Pucnjavu istražuje Odsjek za kriminal i profesionalne standarde jedinice zajedno sa Kancelarijom za građanska prava i javno povjerenje pri Ministarstvu pravosuđa Sjeverne Karoline.

Ujak Mekdola, Eugen Smit, rekao je da je razgovarao sa svojim nećakom 15 minuta prije ubistva.

“Imao je torbu s knjigama ali nisam vidio pištolj. To je bila egzekucija. Boli me briga da li je crnac, bijelac ili nešto drugo”, rekao je.

Smit je dodao kako je njegov nećak pušten iz zatvora prošle godine i da je živio u staračkom domu. Bio je osuđen za posjedovanje droga i nasilničko ponašanje. Ostao je paralizovan nakon što ga je prijatelj upucao u leđa 2005. godine.

https://youtu.be/JH9yMJdEUIg

(Klix.ba)