Magazin 06.02.2018.

(VIDEO) Zavirite u svijet starih i rijetkih knjiga

ČITANJE: 3 minute

U Banjaluci možete čitati knjigu staru skoro 500 godina, a možete i kupiti djela koja su objavljena krajem 19. vijeka. Zavirili smo u pravi mali raj starih izdanja i, pomalo, zaboravljenih naslova.

Najstarija knjiga koja se nalazi u Narodnoj i univerzitetskoj bibiloteci RS potiče iz sredine 16. vijeka. Napisana je na latinskom jeziku. Ona je samo dio zbirke Rijetke i stare knjige u koju čine i drugi naslovi stari više stotina godina. Knjige koje su se godinama skupljala na razne načine, od razmjene sa drugim bibliotekama pa do kupovina, predano se čuvaju u Banjaluci. Posbeno one koje su štampane prije skoro pola milenijuma.

– Štampana je 1552. godine u Lionu. Djelo je njemačkog humaniste Joanisa Relkvina , “O prirodi riječi”. Primjerak je malo oštećen ali nam je drago da u fondu ipak posjedujemo jednu knjigu iz 16. vijeka takvog značaja. Od srpskih knjiga imamo dosta mlađu knjigu iz 1764. To je knjiga “O grešnom čovjeku” Gedeona Krinovskog. Štampana je u Veneciji u štampariji Dimitrija Teodosije – otkrila nam je Jelena Janjić, bibliograf savjetnik u NUB RS.

Mnoge knjige koje su dio zbirke nekada su pripadale Srpskoj čitaonici, a biblioteka je na, nekin način, naslijedila ovu ustanovu koju je još prije 150 godina u gradu na Vrbasu osnovao Vaso Pelagić. U zbirci se nalaze i knjige koje su bile u vlasništvu Petra Kočića, ali i djela srpskih pisaca koji su imali presudni značaj za našu kulturu.

– Svakako bih izdvojila Vukov rječnik iz 1818. godine. Štampan je u Beču, to je njegovo drugo izdanje iz 1852. U dosta dobrom su stanju. Mogu se koristiti u čitaonicama biblioteke i često studenti filoloških nauka koriste tu građu – dodaje Janjićeva.

Stare i rijetke knjige u Banjaluci mogu se i kupiti. Potražnja nije velika, pokazalo je iskustvo, ali ponuda ipak postoji.

– Od starih knjiga izdvojio sam par naslova. One stu stare 100 do 115 godina. Tu su Čehovljeve pripovjetke iz 1905. godine, komplet Getea na njemačkom jeziku iz 1899. i Sveto pismo iz 1925. godine – rekao nam je Borislav Babić iz Antikvarijata „Ramajana“.

U prodaji se ipak najviše traže naslovi koji su objavljeni poslije Drugog svjetskog rata. Takođe za izdanja određenih kuća uvijek ima zainteresovanih.

– Izuzetno rijetke knjige se i ne traže. Ali se traže starija izdanja čuvenih izdavačkih kuća kao što su “Srpska književna zadruga”, “Nolit”, “Matica srpska”, “Prosveta”. Ta izdanja imaju još uvijek svoje kupce ali i velike naslove koje su nekada objavljivali – priča Babić.

Cijene moraju da prate potražnju, pa je tako za određene knjige objavljene prije više od jednog vijeka dovoljno odvojiti tek 10 do 20 maraka. Ipak, postoje i one nešto skuplje.

Osim pojedinčanih djela u prodaji se, bar kada su u pitanju rijetke i stare knjige, mogu naći i kompleti. Kao što je recimo Geteov komplet od 10 knjiga a objavljene su 1899. godine. Normalno, zaovaj set ćete izdvojiti malo više para ali svakako vrijedi ako će to upotpuniti Vašu kućnu biblioteku.

(Srpskacafe)