Magazin 14.02.2019.

(VIDEO) ZDRAV KAO DREN I U TREĆEM DOBU Poruke građana treće životne dobi u zanimljivom promo videu

ČITANJE: 3 minute

Sve je lijepo kada je u društvu, smijeh liječi bez obzira na godine i nešto najgore što može da snađe čovjeka jeste prazna soba.

Ovo su zajedničke poruke građana treće životne dobi koji vrijeme rado provode u Dnevnom centru za stare osobe na Starčevici, i koje su objavili u zanimljivom i poučnom promo videu, snimljenom u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD.

Zahvaljujući ovom programu, Banjalučani imaju priliku da uče o zdravom životu, zdravoj ishrani, te promjenama u fizičkom i mentalnom zdravlju koje sa sobom nosi starenje. U prostorijama udruženja na Starčevici sprovodi se projekat “Zdrav kao dren”, a kako bi bio dostupan široj populaciji na spisku su još i mjesne zajednice Borik II i Nova Varoš.

Penzioneri svake sedmice imaju grupne i individualne vježbe sa fizioterapeutom, kao i psihološka savetovanja, a doktorke sa Instituta za zaštitu zdravlja Dragana Stojisavljević i Ljiljana Stanivuk starijim sugrađanima predano drže predavanja na temu “Zdravo se hraniti”.

– Mislim da naši korisnici polako shvataju koliko je bitna fizička aktivnost, a ovdje prave i obroke zdrave hrane. Koliko god da promijenimo njihove navike dobro je, a uspjeli smo već time što se više ne ustručavaju da pitaju psihologa šta ih zanima, pošto moramo biti svjesni da i njih muče mnogi problemi kao i mlađe generacije – istakla je predjsednica upravnog odbora udruženja Dubravka Milobara. Naglasila je da je njihov cilj da unaprijede kvalitet života građana treće dobi i promovišu starenje kao normalan biološki proces, a ne bolest.

Do Dnevnog centra redovno prošeta i Dušanka Kerkez koja stanuje u blizini i o zajedničkim druženjima priča sa osmijehom. Omiljene su joj kreativne radionice na kojima prave ukrasne kutije i tašne, a uvijek rado posluša i savjete stručnjaka o zdravoj ishrani. Ova njegovana baka uskoro puni 77 godina i trudi se, kaže, da o svom izgledu i zdravlju vodi računa, a koliko je u tome uspješna svedoči i titula Mis bake Republike Srpske, zbog čega je u udruženju od milja zovu misica.

Zdravku Praštalu ni u penziji ne napuštaju brojne obaveze, ali svaki slobodan trenutak koristi da dođe u Centar.

– Imam posla oko unučadi, ali čim uspijem dođem. Ovdje se osećam lijepo, uvijek je prijatno popričati sa svojom generacijom jer imamo mnogo više tema za razgovor- kaže ona.

Penzioneri su mlađim naraštajima poručili da ne gube vrijeme, ali i da saslušaju starije sugrađane šta imaju da im kažu.

Inače, projekat ReLOaD finansira Evropska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u partnerstvu sa Gradom Banjaluka.

Ambulanta na dohvat ruke

Mnogi korisnici Dnevnog centra, zdravlje redovno kontrolišu i u ambulanti koja d,eluje u sklopu udruženja. Kako kažu, ovd,e su im mnoge usluge na dohvat ruke, zbog čega ne moraju ići u Dom zdravlja.

– Mjerimo im krvni pritisak, kontrolišemo šećer u krvi jer imamo dosta dijabetičara, ovdje mogu primiti i injekcije i redovne terapije koje se mogu davati bez ljekarskog nadzora, a obavljamo i previjanje ako nekome treba – rekla je medicinska sestra Gordana Tomić.

(Srpskainfo)