Magazin 06.10.2015.

(VIDEO) Znate li ko su najčuveniji ratnici na svijetu?

ČITANJE: 2 minute
maori-1
Danas su možda najpoznatiji po svojoj reprezentaciji u američkom fudbalu i atraktivnom plesu koji izvode pred svaku utakmicu, ali je zapravo riječ o čuvenom ratničkom narodu koji nikada nije bio porobljen.

Maori su autohtoni polinežanski narod, koji je u nekoliko talasa naseljavao Novi Zeland, u periodu između 1250. i 1300. godine. Kako se broj stanovnika neprestano povećavao, borba oko resursa je postala neizbježna.

Plemenski ratovi su bili česti i uglavnom su se vodili za teritoriju, ali i za sticanje i obnovu Mane, duhovne moći i prestiža. Maori su vjerovali da se Mana može naslijediti od predaka ili steći u borbi.

Opšte je poznato da su Maori bili čuveni ratnici, prepoznatljivi po specifičnim tetovažama na licu, Haka plesu i neustrašivosti. Njihove bojne formacije zvale su se Hapu, i naseljavale su specijano utvrđena sela, poznata kao Pa. Vjeruje se da su kanibalizovali svoje neprijatelje, čak i u vrijeme primirja. Kanibalizam je uvijek bio podstaknut željom da sticanjem Mane neprijatelja koji su poraženi u bici. Za razliku od većine domorodačkih kultura, Maori nikada nisu bili osvojeni, niti porobljeni.

maori-2

Jedan od razloga za to je i njihova nevjerovatna vještina u praćenju tragova, kao i besprijekorno poznavanje teritorije koju naseljavaju. Poznati su po tome da umiju da “osluškuju” prirodu dok pokušavaju da uhvate svoj plijen.

Iako je kultura Maora značajno promijenjena usljed modernizacije i više od 150 godina britanskog uticaja, izvjesna znanja i vještine su ipak očuvani, sve do današnjih dana. Upravo je to zaintrigiralo jednog od najpoznatijih poznavalaca vojnih taktika u misijama bjegstva i spasavanja, Džoela Lamberta.

Kako izgleda potraga Maora i da li je uopšte moguće pobjeći maorskim tragačima, možete da pogledate u najnovijem serijalu Potjera, koji se emituje na Discovery kanalu.

(Blic.rs)