VIDEONADZOR Ulaz i izlaz iz Banjaluke „ovjeravaće“ kamere

Ključne tačke u Banjaluci će biti pod budnim okom kamera, a u taj projekat se uključuje i Gradska uprava, koja je obezbijedila 200.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da je za realizaciju projekta zaduženo ministarstvo unutrašnjih poslova RS te da Grad uskoro sa MUP-om treba potpisati sporazum o njegovoj realizaciji.

– Kamere bi trebalo da budu postavljene u prstenovima oko grada tako da u principu pojedinac ne bi mogao izaći iz Banjaluke, a da ga bar jedna kamera “ne isprati”- naveo je Bilčar.

Objasnio je da je rebalansom budžeta grada, Banjaluka kao lokalna zajednica obezbijedila svoj udio u tom projektu od 200.000 KM.

– Dio sredstava grada biće uloženo za postavljanje, naprimjer, stubova i dovođenja potrebnih instalacija tamo gdje ih nema, a drugi dio na prenos podataka i za troškove električne energije – rekao je Bilčar i napomenuo da bi nakon puštanja u funkciju ovog sistema obaveza grada bila da svake godine obezbijedi novac za tu drugu vrstu troškova.

Smatra da bi od ovog sistema gradske službe trebale imati koristi.

– Server će biti u MUP ali ono što nas interesuje je da nam daju podatke koje se tiču nešeg rada, naprimjer ako su kamere snimile nesavjesne građane kako odlažu otpad na mjesta koja nisu za to propisana i na taj način stvaraju divlje deponije ili pojedince koji uništavaju komunalnu opremu – objasnio je Bilčar.

Prema informacijama koje su dostupne ovom odjeljenju, u prvoj fazi bi trebalo da bude postavljeno oko 108 kamera.

– Teško je reći kada bi taj proces mogao biti završen jer za raspisivanje tendera zadužen MUP ali sasvim je realno očekivati da bi to moglo biti okončano do kraja ove godine – dodao je Bilčar.

Prema ranijim najavama iz MUP, Vlada Republike Srpske je u svrhu realizacije projekta odobrila iznos od 500.000 KM.

– Ministarstvo je u saradnji s Gradskom upravom utvrdilo najbolje lokacije za instaliranje opreme uzimajući u obzir postojeću infrastrukturu i raspoloživost komunikacionih linkova na svakoj lokaciji, a obuhvaćene su lokacije u užem centru grada, gdje se kreće najveći broj građana, odnosno trgovi, veće raskrsnice, ulazne i izlazne saobraćajnice grada Banjaluka, te objekti koji se posebno obezbjeđuju – rekli su tom prilikom u MUP.

Prema njihovim podacima, cjelokupan projekat realizuje se u cilju prevencije kriminala i povećanja stepena bezbjednosti građana u Srpskoj.

Prema Informacija o stanju bezbjednosti na području Grada za 2018. godinu, koju su razmatrali gradski odbornici, u Banjaluci je lani evidentirano 1.467 krivičnih djela, što je manje za 26,9 odsto u odnosu na 2017. godinu kada je evidentirano 2.006.

– Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela 1.185 se odnosi na krivična djela opšteg kriminaliteta, 51 na zloupotrebu opojnih droga, 151 na privredni kriminalitet, 75 na krivična djela protiv bezbjednosti saobraćaja i pet na krivična djela iz KZ BiH – navedeno je u informaciji.

U 2018. godini procenat ukupne razriješenosti svih evidentiranih krivičnih djela iznosi 85,1 odsto, dok je u 2017. godini iznosio 82,5 odsto.

– Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu je 69,6 odsto i u porastu je u odnosu na 2017. godinu kada je iznosio 65,7 odsto – navedeno je informaciji.

(Srpskainfo)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a