VIDEONADZOR Ulaz i izlaz iz Banjaluke „ovjeravaće“ kamere

Ključne tačke u Banjaluci će biti pod budnim okom kamera, a u taj projekat se uključuje i Gradska uprava, koja je obezbijedila 200.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da je za realizaciju projekta zaduženo ministarstvo unutrašnjih poslova RS te da Grad uskoro sa MUP-om treba potpisati sporazum o njegovoj realizaciji.

– Kamere bi trebalo da budu postavljene u prstenovima oko grada tako da u principu pojedinac ne bi mogao izaći iz Banjaluke, a da ga bar jedna kamera “ne isprati”- naveo je Bilčar.

Objasnio je da je rebalansom budžeta grada, Banjaluka kao lokalna zajednica obezbijedila svoj udio u tom projektu od 200.000 KM.

– Dio sredstava grada biće uloženo za postavljanje, naprimjer, stubova i dovođenja potrebnih instalacija tamo gdje ih nema, a drugi dio na prenos podataka i za troškove električne energije – rekao je Bilčar i napomenuo da bi nakon puštanja u funkciju ovog sistema obaveza grada bila da svake godine obezbijedi novac za tu drugu vrstu troškova.

Smatra da bi od ovog sistema gradske službe trebale imati koristi.

– Server će biti u MUP ali ono što nas interesuje je da nam daju podatke koje se tiču nešeg rada, naprimjer ako su kamere snimile nesavjesne građane kako odlažu otpad na mjesta koja nisu za to propisana i na taj način stvaraju divlje deponije ili pojedince koji uništavaju komunalnu opremu – objasnio je Bilčar.

Prema informacijama koje su dostupne ovom odjeljenju, u prvoj fazi bi trebalo da bude postavljeno oko 108 kamera.

– Teško je reći kada bi taj proces mogao biti završen jer za raspisivanje tendera zadužen MUP ali sasvim je realno očekivati da bi to moglo biti okončano do kraja ove godine – dodao je Bilčar.

Prema ranijim najavama iz MUP, Vlada Republike Srpske je u svrhu realizacije projekta odobrila iznos od 500.000 KM.

– Ministarstvo je u saradnji s Gradskom upravom utvrdilo najbolje lokacije za instaliranje opreme uzimajući u obzir postojeću infrastrukturu i raspoloživost komunikacionih linkova na svakoj lokaciji, a obuhvaćene su lokacije u užem centru grada, gdje se kreće najveći broj građana, odnosno trgovi, veće raskrsnice, ulazne i izlazne saobraćajnice grada Banjaluka, te objekti koji se posebno obezbjeđuju – rekli su tom prilikom u MUP.

Prema njihovim podacima, cjelokupan projekat realizuje se u cilju prevencije kriminala i povećanja stepena bezbjednosti građana u Srpskoj.

Prema Informacija o stanju bezbjednosti na području Grada za 2018. godinu, koju su razmatrali gradski odbornici, u Banjaluci je lani evidentirano 1.467 krivičnih djela, što je manje za 26,9 odsto u odnosu na 2017. godinu kada je evidentirano 2.006.

– Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela 1.185 se odnosi na krivična djela opšteg kriminaliteta, 51 na zloupotrebu opojnih droga, 151 na privredni kriminalitet, 75 na krivična djela protiv bezbjednosti saobraćaja i pet na krivična djela iz KZ BiH – navedeno je u informaciji.

U 2018. godini procenat ukupne razriješenosti svih evidentiranih krivičnih djela iznosi 85,1 odsto, dok je u 2017. godini iznosio 82,5 odsto.

– Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu je 69,6 odsto i u porastu je u odnosu na 2017. godinu kada je iznosio 65,7 odsto – navedeno je informaciji.

(Srpskainfo)

(FOTO) Maturanti Tehničke škole se oprostili od đačkih klupa

Od školovanja i školskih dana opraštaju se učenici banjalučke Tehničke škole, koji su se večeras okupili u hotelu “Bosna”, gdje će proslaviti kraj jedne i pocetak novih životnih stranica. Maturanti su složni u tome, da će iz školskih klupa ponijeti mnogo uspomena i anegdota i da je srednja škola jedno prelijepo iskustvo, gdje su mnogo

SMRT 12 BANJALUČKIH BEBA Mitrović: Smišljen zločin svjetske birokratije

Smrt 12 banjalučkih beba, koje su stradale 1992. godine zbog nedostatka kiseonika, smišljen je zločin svjetske birokratije koja im nije dozvolila lijek, kaže predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović. – Kao da je uzet snajper i gađana sigurna meta. Ujedinjene nacije su zabranom letova iznad BiH praktično učestvovale

Nasip u Česmi padavine dočekao oštećen, mještani gube strpljenje

Na samo 200 metara, betonski nasip u banjalučkom naselju Česma urušen je na čak dva mjesta. Da je ova zaštita popustila pred Vrbanjom prošle sedmice pod vodom bi se našlo oko 150 kuća. Stanovnici ovog naselja uporno upozoravaju da nasip, koji bi trebalo da ih zaštiti, nikada nije kvalitetno urađen i da povremene sanacije tu

TEGELTIJA: Bezočna je laž da sam uhvaćen u bilo kakvoj korupciji

Nakon teksta na portalu Žurnal info da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama, on je danas demantovao ovu informaciju. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti. Povodom danas objavljenog teksta u online magazinu Žurnal info autora Avde Avdića, radi istinitog informiranja javnosti ističem sljedeće: Potpuna je neistina i zlonamjerna i bezočna laž da sam uhvaćen