VIDEONADZOR Ulaz i izlaz iz Banjaluke „ovjeravaće“ kamere

Ključne tačke u Banjaluci će biti pod budnim okom kamera, a u taj projekat se uključuje i Gradska uprava, koja je obezbijedila 200.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da je za realizaciju projekta zaduženo ministarstvo unutrašnjih poslova RS te da Grad uskoro sa MUP-om treba potpisati sporazum o njegovoj realizaciji.

– Kamere bi trebalo da budu postavljene u prstenovima oko grada tako da u principu pojedinac ne bi mogao izaći iz Banjaluke, a da ga bar jedna kamera “ne isprati”- naveo je Bilčar.

Objasnio je da je rebalansom budžeta grada, Banjaluka kao lokalna zajednica obezbijedila svoj udio u tom projektu od 200.000 KM.

– Dio sredstava grada biće uloženo za postavljanje, naprimjer, stubova i dovođenja potrebnih instalacija tamo gdje ih nema, a drugi dio na prenos podataka i za troškove električne energije – rekao je Bilčar i napomenuo da bi nakon puštanja u funkciju ovog sistema obaveza grada bila da svake godine obezbijedi novac za tu drugu vrstu troškova.

Smatra da bi od ovog sistema gradske službe trebale imati koristi.

– Server će biti u MUP ali ono što nas interesuje je da nam daju podatke koje se tiču nešeg rada, naprimjer ako su kamere snimile nesavjesne građane kako odlažu otpad na mjesta koja nisu za to propisana i na taj način stvaraju divlje deponije ili pojedince koji uništavaju komunalnu opremu – objasnio je Bilčar.

Prema informacijama koje su dostupne ovom odjeljenju, u prvoj fazi bi trebalo da bude postavljeno oko 108 kamera.

– Teško je reći kada bi taj proces mogao biti završen jer za raspisivanje tendera zadužen MUP ali sasvim je realno očekivati da bi to moglo biti okončano do kraja ove godine – dodao je Bilčar.

Prema ranijim najavama iz MUP, Vlada Republike Srpske je u svrhu realizacije projekta odobrila iznos od 500.000 KM.

– Ministarstvo je u saradnji s Gradskom upravom utvrdilo najbolje lokacije za instaliranje opreme uzimajući u obzir postojeću infrastrukturu i raspoloživost komunikacionih linkova na svakoj lokaciji, a obuhvaćene su lokacije u užem centru grada, gdje se kreće najveći broj građana, odnosno trgovi, veće raskrsnice, ulazne i izlazne saobraćajnice grada Banjaluka, te objekti koji se posebno obezbjeđuju – rekli su tom prilikom u MUP.

Prema njihovim podacima, cjelokupan projekat realizuje se u cilju prevencije kriminala i povećanja stepena bezbjednosti građana u Srpskoj.

Prema Informacija o stanju bezbjednosti na području Grada za 2018. godinu, koju su razmatrali gradski odbornici, u Banjaluci je lani evidentirano 1.467 krivičnih djela, što je manje za 26,9 odsto u odnosu na 2017. godinu kada je evidentirano 2.006.

– Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela 1.185 se odnosi na krivična djela opšteg kriminaliteta, 51 na zloupotrebu opojnih droga, 151 na privredni kriminalitet, 75 na krivična djela protiv bezbjednosti saobraćaja i pet na krivična djela iz KZ BiH – navedeno je u informaciji.

U 2018. godini procenat ukupne razriješenosti svih evidentiranih krivičnih djela iznosi 85,1 odsto, dok je u 2017. godini iznosio 82,5 odsto.

– Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu je 69,6 odsto i u porastu je u odnosu na 2017. godinu kada je iznosio 65,7 odsto – navedeno je informaciji.

(Srpskainfo)

Đorđe Gajić pobjednik u skokovima sa Gradskog mosta

Đorđe Gajić pobjednik je takmičenja u skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas. Na takmičenju u Banjaluci učestvovalo je ukupno 18 takmičara čime je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Pobjedniku, najboljoj “vrbaskoj lasti” će biti uručen pehar i nagrada od 700 KM, drugoplasiranom 

Beživotno tijelo izvučeno iz Vrbasa

Beživotno tijelo starijeg muškarca izvučeno je iz Vrbasa u Banjaluci, saznaje ATV. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 21.07.2019. godine postupili su po zaprimljenoj prijavi da beživotno muško tijelo pluta Vrbasom. Tijelo je uz pomoć Vatrogasne brigade Grada Banjaluka i ronilačkog kluba “Buk” izvučeno na obalu u mjestu Karanovac, Banja Luka. Izvršen je uviđaj u

Počelo “Ljeto na Vrbasu”

Skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas, na kojima učestvuje ukupno 18 takmičara, danas je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Brojni Banjalučani su se okupili da uživaju u ovoj manifestaciji i da aplauzom nagrade “najbolju vrbasku lastu”, ali i sve ostale takmičare koji

DANAS VIŠE STANOVNIKA NEGO PRIJE RATA Kamenica kod Teslića prkosi statistici

Više od dvije decenije nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnoga su mjesta pusta. Kuće su nerijetko obnovljene, ali nedostaje onog najvažnijeg, ljudi. Međutim, to nije slučaj sa selom Kamenica koje se nalazi nedaleko od Teslića. Obnovljene kuće, obrađene njive, izraslo voće, povrće, pšenica, dječija graja, sve je to dijelom ovog mjesta. Sulejman Vitlić, 82-godišnji

U Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”

Sinoć je u Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva (KUD) „Grmeč“ iz Drinića, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je počela defileom kulturno-umjetničkih društava, a nastavila se bogatim programom na gradskoj bini. Veliki broj građana je pristvovao ovom događaju a organizatori su poručili da je

Umjetnici oslikavaju pasaže u Gospodskoj

Mladi banjalučki umjetnici oslikaće na jesen tri pasaža između Gospodske ulice i Zanatskog centra, dok će zelena površina kod Pravnog fakulteta dobiti „smol skejl“ instalaciju, sličnu onoj koja je već izvedena na obali Vrbasa u Obilićevu.