Vijesti 19.10.2022.

Vidović: Bez novog budžeta građani bi ostali bez povećanih primanja i socijalnih davanja

ČITANJE: 1 minuta

Ako se ne usvoji budžet za narednu godinu, onda se ide na privremeno finansiranje i građani bi mogli biti značajno oštećeni, rekla je za RTRS ministarka finansija Zora Vidović.

“Ako se ne usvoji budžet zbog mogućeg neformiranja vlasti u Srpskoj, imali bismo u prvom tromjesječju 2023. godine privremeno finansiranje. Ako se i tada ne bi bio usvojen budžet, onda bi se privremeno finansiranje nastavilo”, rekla je Vidović.

Pojasnila je da bi se u tom slučaju trošilo onoliko javnih sredstava koliko se trošilo u 2022. godini.

“Mislim da bi to izazavalo velike probleme. Prije svega zbog plata, penzija, porodica sa četiri i više djece, zbog boračkih primanja i ostalih socijalnih davanja. Na primjer, mi smo u januaru povećali penzije za četri odsto i onda u junu za 10 odsto. Imali smo i dva davanja u vidu pomoći. Mi onda tokom privremenog finansiranja u januaru, februaru i martu 2023. godine ne bi mogli isplatiti te penzije koje su povećane za 10 odsto”, pojasnila je Vidović.

Takođe, ističe Vidovićeva, ne bi se mogla donijeti odluka o novom uvećanju penzija i redovnom usklađivanju od januara 2023. godine.

“U ovom slučaju, to bi bilo dosta visoko povećanje. Planirali smo tako zbog inflacije”, rekla je Vidovićeva.

Navela je da bi u slučaju privremenog finansiranja u prvom tromjesječju 2023. godine penzije i plate bile manje za više od 15 odsto.

“Isto tako i borački dodaci. Ne bi mogli isplatiti veće dodatke za 10 odsto kako smo u junu ove godine usvojili”, rekla je Vidovićeva.