VIDOVIĆ: Budžet Srpske u ovoj godini je apsolutno likvidan

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je večeras gostujući u Centralnim vijestima ATV-a da je budžet Srpske likvidan i da Vlada izmiruje obaveze u propisanim rokovima.

“Postoje određeni prioriteti koje poštujemo. Nemamo problema sa izmirivanjem obaveza i očekujem da tako bude do kraja ove godine”, rekla je Vidovićeva za ATV.

Ona je istakla da su poreski prihodi tri odsto viši u odnosu na prethodnu godinu i da zato nema potrebe za rebalansom budžeta.

“Neformiranje novog saziva Savjeta ministara utiče na budžet Srpske, jer imamo problema sa sredstvima od indirektnih poreza koje Republika Srpska nije dobila. Federacija BiH nije zaintersovana da prihvati koeficijente za raspodjelu sredstava, tako da se sada nama duguje više od 25 miliona KM”, dodala je Vidovićeva.

Ona je ponovila da svaka tri mjeseca Uprava za indirektno oporezivanje BiH izračunava nove koeficijente za raspodjelu prihoda, ali do sada nisu prihvaćeni.

“Republika Srpska je zato već pokrenula tužbu, a ako i dalje ne bude dogovora moraćemo preduzimati određene mjere. Ne možemo dozvoliti da ostanemo bez našeg novca. Sve ovo može imati posljedice i na poreski sistem BiH”, kategorična je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, Srpska nema problema zato što je izostao aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/.

Ona je podsjetila da je 30 miliona KM odobreno za dodatno zapošljavanje.

“Ovaj iznos smo planirali u budžetu Republike Srpske, s tim da smo dio sredstava dobili od Srbije. U odnosu na prošlu godinu iznos je dosta viši, tako da očekujemo i bolje efekte”, kaže Vidovićeva za ATV.

Ona je napomenula da Republika Srpska ima nekoliko zakona koji se odnose na rasterećenje privrede.

“NJihove efekte vidjećemo na kraju ove godine i sigurno je da ćemo ići na dodatno rasterećenje privrede. Vjerujem da ćemo u narednoj godini ovo raditi, jer je cilj da se dođe do neto plate od 1.000 KM i nivoa opterećenja privrede prije svjetske ekonomske krize”, rekla je Vidovićeva.

Govoreći o namjeri Centralne banke BiH da preuzme platni promet, Vidovićeva je ponovila da je ova oblast u nadležnosti entiteta.

“Ni po Ustavu, niti Zakonu o Centralnoj banci platni promet ne može biti u nadležnosti Centralne banke BiH”, podsjetila je Vidovićeva.

(ATV)

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju