Vijesti 06.01.2023.

Vidović: Budžet stabilan, prioritet demografska obnova

ČITANJE: 6 minuta

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je budžet Srpske stabilan i likvidan, a u naredne četiri godine prioriteti ostaju izdvajanja za građane, demografska obnova, kao i održavanje nivoa zaposlenosti i privrednog rasta.

Vidovićeva je istakla da će sve obaveze prema budžetskim korisnicima biti izmirene u punom iznosu i na vrijeme, kao i da će trend usmjeravanja značajnih sredstava prema stanovništvu biti nastavljen i u 2023. godini.

“Plan je da se održi stabilan i likvidan budžet i ovog momenta nemamo ništa neisplaćeno od prošle godine što je dospjelo za naplatu. Povećali smo grantove i subvencije i za poljoprivredu i privredu i to su bili naši osnovni ciljevi”, rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da će tokom godine biti potrebno odraditi određene korekcije i jednokratne pomoći kako bi se pružila pomoć najugroženijim kategorijama građana.

“Osim novčanih jednokratnih pomoći, dijele se i paketi za socijalno ugrožene. I sada imamo jednu takvu akciju, lani ih je bilo u značajnoj mjeri i sigurno će ih biti i u 2023”, dodala je Vidovićeva.

Prioritet veći natalitet

Vidovićeva je istakla da je prioritet da u Republici Srpskoj bude veći natalitet – zato je osnovna politika Republike Srpske i njenih ekonomskih mjera riješiti demografske probleme i smanjiti odlazak mladih u druge zemlje.

“Zato smo uveli i podsticaje za mlade koji žele da osnuju biznis, povrat poreza i doprinosa za sve novozaposlene, a preko Zavoda za zapošljavanje subvencije su velike i za djecu poginulih boraca i za borce koji žele da osnuju biznis”, dodala je Vidovićeva.

Vidovićeva je podsjetila da budžet Republike Srpske za ovu godinu iznosi 5,4 milijarde KM, te da je više socijalnog nego razvojnog karaktera, dok je velika pažnja posvećena poljoprivredi i privredi.

Ona je naglasila da se u novu godinu ulazi sa značajnim povećanjima koja se odnose na povećanje plata za pet odsto za budžetske korisnike, te penzija, boračkih i socijalnih davanja za 13,5 odsto.

“I plate u realnom sektoru se značajno povećavaju, to vidimo po porezima i doprinosima koje vraćamo poslodavcima. Imamo mjeru da za svako povećanje plata poslodavcu vratimo poreze i doprinose, tako da njega to povećanje košta samo neto platu za radnika. Taj trend će se nastaviti”, poručila je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, mjere za pronatalitetnu politiku su donijele određene rezultate, pogotovo isplata 750 KM za porodice sa četvoro i više djece u kojima je jedan roditelj nezaposlen. Za ostvarivanje ovog prava prijavilo 4.200 porodica.

Ona je navela da su promijenjeni i pojedini zakoni kako bi se uvelo plaćanje doprinosa za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje, za šta je izdvojeno 70 miliona KM.

“Novčana pomoć porodicama sa četvoro i više djece je jedna od najjačih mjera i to je bila ideja predsjednika Srpske Milorada Dodika, a reakcije sa terena nam govore da su ljudi zadovoljni i da je ovo sjajna ideja”, rekla je Vidovićeva.

Lani izdvojeno 650 miliona KM po osnovu povećanja plata, penzija, boračkih dodataka, podsticaja privredi

Vidovićeva je napomenula da je u prošloj godini po osnovu povećanja plata, penzija, boračkih dodataka, jednokratne pomoći, subvencija poljoprivredi i podsticaja privredi isplaćeno 650 miliona KM.

Ona smatra da se mora voditi računa o privredi koja, kao u drugdje, zavisi od okruženja.

“U zapadnim zemljama imamo značajan izvoz, prije svega, drvoprerađivača, tekstila i obuće i ako tamo dođe do značajnijih turbulencija to će se odraziti i na našu privredu. Zato moramo biti uvijek spremni da pomognemo na vrijeme kako bi se održala privredna aktivnost”, rekla je Vidovićeva.

Republika Srpska uspješno finansira obaveze i nije prezadužena

Govoreći o zaduženosti, Vidovićeva je poručila da Republika Srpska uspješno finansira sve svoje obaveze i da je u donjoj granici zaduženja u odnosu na zemlje u okruženju. Preciznim i realnim planiranjem ovakav trend biće nastavljen i u naredne četiri godine.

Vidovićeva je dodala da je trenutni javni dug 36,1 odsto od bruto domaćeg proizvoda /BDP/, dok ukupni dug iznosi 43,3 odsto.

“Gornja granica ukupnog duga je 60 odsto, a javnog duga 55 odsto, što znači da imamo još prostora za zaduživanje, ali oprezno se zadužujemo jer ne želimo da pređemo te granice niti da dođemo blizu njih”, istakla je Vidovićeva.

Ona je navela da Srpska u ovoj godini treba otplatiti milijardu i 238 miliona KM, a planira zaduženje za milijardu i 80 miliona KM, što znači da se 150 miliona manje zadužuje nego što je otplata.

Vidovićeva je poručila da će dug ostati na istom nivou ili čak i nešto nižem.

Određenjim mjerama smanjen uticaj inflacije

Ministar finansija rekla je da je zahvaljujući mjerama Vlade Srpske smanjen uticaj svjetske inflacije.

Prema riječima Vidovićeve, usljed inflacije povećani su prihodi od indirektnih poreza i oni su usmjereni prema stanovništvu, privredi i poljoprivredi.

“Mi smo sve te veće prihode, za koje procjenjujemo da će biti 365 miliona i od direktnih i indirektnih poreza, uspjeli usmjeriti prema stanovništvu i još usmjerili 290 miliona na teret budžeta prema stanovništvu, privredi i poljoprivredi”, dodala je Vidovićeva.

Vidovićeva je navela da su i druge zemlje povećanjem plata, penzija, boračkih i socijalnih davanja pokušale umanjiti negativan uticaj inflacije, a postignut je i solidan rezultat prilikom kontrole marži kod cijena hrane i energenata.

Prema njenim riječima, inflacija u Republici Srpskoj je krajem 2022. godine bila u opadanju. “U oktobru je bila 16,1, a u novembru 14,7. Sad imamo među najmanjim inflacijama u okruženju, jedino Hrvatska i Slovenija imaju manju nego Srpska. To nam daje nadu da smo značajno uticali i da se nekim našim mjerama ta inflacija smanjuje”, rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je naglasila da će se visoka stopa inflacije zadržati i u ovoj godini, zbog čega će prioritetni ciljevi biti pomoć usmjerena ka privredi i održavanju nivoa zaposlenosti.

Ona je rekla da Republika Srpska ima 290.000 zaposlenih, što je najveći broj od njenog osnivanja.

“Dobro je što inflacija nije proizvela otpuštanje radnika i zatvaranje firmi. Naša privreda se dosta dobro držala u 2021. i 2022. godini. Za ovu godinu planirano je 180 miliona KM izdvajanja za poljoprivredu koja će tako dobiti značajan vjetar u leđa što je bitno zbog proizvodnje hrane”, istakla je Vidovićeva.

(Srna/A.M.)