Vijesti 09.02.2016.

Vidović: Dali su mi status svjedoka kako bi omeli Radončićevu odbranu

ČITANJE: 4 minute
vidovic
Advokat Vasvija Vidović je obavijestila Advokatsku komoru FBiH, regionalnu advokatsku komoru i druge međunarodne organizacije koje štite advokaturu u našoj zemlji o tome da joj je onemogućeno obavljanje posla!

Radi se o tome da je Vasvija Vidović u procesu protiv Fahrudina Radončića pozvana kao svjedok, čime je isključena iz tima odbrane lidera SBB-a. Tim činom Vidovićeva je onemogućena da bude branilac i optuženoj Bilseni Šahman.

-Kao što znate, ja sam po punomoći gospodina Radončića angažovana kao advokat od 2014. godine, otkako se njegovo ime pojavilo u optužnici na Kosovu protiv Nasera Keljmendija, u pokušaju da se riješi njegov status. U vezi s tim pomagala sam uvaženom londonskom kolegi Džonu Džonsu u podnošenju podneska kojim je odlučeno da se Radončićevo ime briše iz optužnice. Takođe sam podnosila i brojne prigovore na rad Tužilaštva BiH, na rad postupajućeg tužioca… Prema tome, ta činjenica je jako dobro bila poznata Tužilaštvu BiH, s obzirom da su prigovori na teška kršenja Radončićevih ljudskih prava išla na ruke glavnom tužiocu. Takođe, imala sam punomoć advokata Besnika Beriše da u njegovo ime preduzimam pravne radnje i prikupljam dokumentaciju relevantu za odbranu njegovog klijenta. U vezi s tim, takođe je bilo obavješteno i Tužilaštvo i predsjednik Suda BiH, jer sam tražila uvid u neke predmete Državnog suda BiH. Dakle, i ta činjenica im je bila poznata. Takođe, po tom osnovu sam angažirala i istražitelja.

Postupajući tužilac Božo Mihajlović u ovom predmetu me pozvao, s obzirom da sam prigovorila da se moraju isključiti dokumenti koji predstavljaju privilegovanu dokumentaciju odbrane, kao što su prisluškivani razgovori između mene i gospodina Radončića, koji se uopće ne tiču ovog predmeta i inkriminacija koji se njemu stavljaju na teret i takođe da se isključi sva komunikacija koja se tiče povjerljive komunikacije članova time odbrana – bilo u predmetu koji je vodio kolega Besnik Beriša, bilo u predmetu ovdje o rješavanju Radončićevog statusa, odnosno njegovo eventualne odbrane.

Tužilaštvo je znalo da sam ja branilac, ali me ipak pozvalo da razjasnim te činjenice i predam punomoći. To sam i učinila. Moje svjedočenje niti moje radnje nemaju nikakve veze s navodnim izvršenjem krivičnog djela koje se gospođi Šahman i gospodinu Radončiću stavljaju na teret izuzev što sam njegov branilac, niti sam o tome svjedočila.

Mene kao branioca ne mogu po zakonu saslušati na okolnosti koje su vezane za postupak odbrane. To je jasno regulirano članom 82. stav 1. ZKP. Sud mene čak nije ni obavijestio o tome činu da ne mogu biti branilac. Strankama, odnosno klijentima gospodinu Radončiću i gospođi Šahman, poslali su obavijest sa spiskovima branilaca po službenoj dužnosti kojom podučavaju da angažuju drugog branioca.

Smatram da  se radi o krajnje nekorektnom i nezakonitom postupku kojim direktno sprečavaju pripremu odbrane Radončića, ometaju odbranu gospodina Radončića i gospođe Šahman i zloupotrebljavaju procesna ovlaštenja. Duboko sam pogođena ovim što se desilo. Obavijestila sam adovokatsku regionalnu i federalnu komoru i komore koje se bave ovim poslovima, a koje vode međunarodne projekte koji se tiču advokature i zaštite advokata. Ja ću se s ovim boriti do kraja jer mi ovo nije prvi put”, poručila je Vasvija Vidović.

Slučaj “Miletić”

-Mene su pozvali na svjedočenje u glavnom predmetu kao svjedoka. Ja smatram da, najprije, nemam nijedan razlog da svjedočim, jer o tome ništa ne znam niti imam ikakve veze s izvršenjem djela. Ni ja, niti istražitelj nemamo veze – naglasila je Vidovićeva.

Podsjetila je na slučaj “Miletić” gdje su je takođe pozvali kao navodnog svjedoka, međutim kasnije kada je trebalo da je pozovu na suđenje nisu je ni pozvali za svjedoka.

-Ovo je teško kršenje ne samo prava klijenata nego i prava na moj rad- naglašava Vidovićeva.

(Avaz)