Vijesti 20.10.2022.

Vidović: Eventualno neusvajanje budžeta udar na Srpsku i njene građane

ČITANJE: 2 minute

Ukoliko se budžet ne usvoji zbog neformiranja vlasti, to bi bio udar na Republiku Srpsku i njene građane, upozorila je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

“Plate i penzije koje smo podizali zbog inflacije, morale bi se vratiti na deset ili 15 odsto manje, odnosno sve se vraća onako kako je bilo u januaru 2022. godine”, rekla je Vidovićeva.

Kada je riječ o privatnom sektoru, ona je navela da bi subvencije koje su išle u realni sektor bile daleko manje, nego što je to sada i nego što je planirano za 2023. godinu.

Vidovićeva je istakla da bi, ukoliko ne bude usvojen budžet, bila ugrožena i pomoć porodicama sa četvoro i više djece.

“U ovoj godini smo to od septembra isplaćivali kao pomoć i planirali smo da do kraja godine donesemo zakon kako bi to bilo primanje, gdje bi ti roditelji mogli da podižu taj iznos u vidu plate”, rekla je Vidovićeva za RTRS.

Ona je upozorila i da do septembra sljedeće godine ne bi mogla biti uplaćena nijedna KM ukoliko ne bude usvojen budžet.

Vidovićeva je rekla i da se već sada radi da novom budžetu i rebalansu, da bi bili spremni za novu vladu, ali da bez usvajanja od Narodne skupštine Republike Srpske, to ništa ne znači.

“Kroz nekoliko dana ćemo završiti rebalans budžeta. Ako se budžet ne usvoji to je zaista udar na Republiku Srpsku, kao i njene građane, uzevši u obzir period inflacije u kojem se svi nalazimo”, navela je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, okvirni rebalans bi trebalo da bude 50 miliona KM veći nego rebalans ove godine.

“Prihodi su veći za 50 miliona KM nego što smo procijenili, dok rashode držimo na planiranom nivou, tako da je neophodno uraditi rebalans budžeta i poravnati te stavke”, rekla je Vidovićeva.

Ona je pojasnila da, ako ne bude usvojen rebalans budžeta, iduće godine će se sve raditi po budžetu iz ove godine, napominjući da je on daleko manji od onoga što je planirano rebalansom krajem ove godine.