Politika 25.11.2021.

Vidović: Federacija danas slavi praznik druge države i drugih naroda 

ČITANJE: 1 minuta

Na današnji dan, prije 78 godina, donesena je odluka o državnosti Bosne i Hercegovine. Ironično je da danas taj praznik pokušavaju da slave oni koji su pogazili tu odluku devedesetih, a danas se pozivaju na kontinuitet sad već nepostojeće SFRJ, izjavio je Siniša Vidović, zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske.

“A kakva je to svečanost! Začinjena fabrikovanjem istorije izmišljanjem činjenica. Nisu nikakvi “bošnjaci” spominjani prije 78 godina, a ti isti koji sebe danas tako nazivaju slave neku svoju državotvornost, koja je postala današnja BiH. Slaviti državnost svih naroda, uz ignorisanje jednog od dva naroda iz dotične odluke je ništa drugo nego novo ludilo i antisrpska histerija, prikriveno kroz slavljenje dana jedne države. A kakva je to tek država! Suverena i nezavisna, ako ignorišemo strane sudije Ustavnog Suda, stranu vojsku, pa i kabinet Visokog predstavnika. Država u kojoj su svi jednaki dok razmišljaju kao sarajevski političari, u suprotnom se na koljenima stranci mole da intervenišu”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, umjesto Dana državnosti, bošnjaci bi trebali danas slaviti dan ironije i otimačine tuđe istorije.

“Doduše to je nešto čime se bave svih 365 dana u godini, ne treba im poseban dan za obilježavanje”, zaključuje Vidović.

(A.M.)