VIDOVIĆ: Iniciraćemo ukidanje neustavnih odredaba na nivou BiH

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je Srni da će Ministarstvo finansija i Vlada Srpske u oblastima gdje se prilikom prenošenja nadležnosti na nivo BiH izašlo izvan ustavnih okvira inicirati izmjene zakona i ukidanje neustavnih odredaba da bi se vratili u okvire Ustava.

Vidovićeva je podsjetila da je prenošenje nadležnosti u oblasti fiskalne politike, osiguranja, duga i stranih ulaganja počelo kada je OHR predao Savjetu ministara “Paket zakona za brzi početak”.

“Taj paket je obuhvatao Zakon o spoljnotrgovinskoj politici, Zakon o carinskoj politici, Zakon o spoljnom dugu, Zakon o carinskoj tarifi i Zakon o politici direktnih stranih ulaganja”, precizirala je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, nakon toga je kao jedna od preporuka iz Mape puta EU za BiH bila uspostavljanje trezora na nivou BiH i ukidanje entitetskih zavoda za platni promet, te sprovođenje Zakona o direktnim stranim ulaganjima BiH.

“To je rezultiralo donošenjem većeg broja zakona na nivou BiH iz ove oblasti”, dodala je Vidovićeva.

Ona je podsjetila da su na osnovu toga na nivou BiH doneseni Zakon o carinskoj politici, Zakon o carinskoj tarifi, Zakon o akcizama, Zakon o osiguranju depozita u bankama, Zakon o formiranju Izvozno–kreditne agencije, Zakon o uplatama na jedinstven račun i raspodjeli prihoda, Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakon o porezu na dodatnu vrijednost.

Vidovićeva je dodala da su tada usvojeni i Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sprečavanju pranja novca, Zakon o državnom dugu i garancijama, kao i Zakon o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

“Na osnovu tih zakona formirani su trezor pri Ministarstvu finansija u Savjetu ministara, Uprava za indirektno oporezivanje, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, Agencija za statistiku, Agencija za osiguranje depozita, Agencija za osiguranje, Agencija za javne nabavke, Odbor za reviziju javnih nabavki, Izvozno-kreditna agencija i Komisija za računovodstvo i reviziju BiH”, istakla je Vidovićeva.

Vlada Srpske usvojila je nedavno zaključak da sva njena ministarstva sačine analizu prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u resorima koje pokrivaju.

(Srna)

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.