Politika 04.01.2023.

Vidović: Jedini lijek za alergiju političkog Sarajeva na 9. januar je mirno razilaženje

ČITANJE: 1 minuta

Bošnjačka udruženja proizašla iz prethodnog rata najavila su protestno okupljanje u Muzeju hrabrosti u Sarajevu povodom obilježavanja 9. januara  Dana Republike Srpske. Pozvani su svi, od “Zelenih beretki” do “Udruženja generala”.

“Ovakva histerija iz Federacije BiH na svaki pomen Republike Srpske čini mi se kao alergijska reakcija na sve što ima predznak Srpsko” komentariše Siniša Vidović, zamjenik predsjednika Ujedinje  Srpske.

“Zamislite kako ovo izgleda nekome ko gleda sa strane. Svijet se bori sa energetskom i ekonomskom krizom. Svim silama se trudimo graditi dobre odnose sa Federacijom, ali se pitam da li je to  uopšte moguće” dodaje Vidović.

On ističe da je jedini lijek za BiH  da se mirno raziđemo i poštujemo kao komšije, jer bolesti koje nam dolaze iz političkog Sarajeva prijete da ponište napredak kojem težimo.

Podsjećamo, reakcije povodom obilježavanja 9. januara sežu od gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i njenih uvredljivih izjava do zahtjevanja organizatora od Visokog predstavnika u BiH, institucija EU i NATO, OEBS-a i svih ambasada akreditovanih u Bosni i Hercegovini “da hitno i konkretno reaguju u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonima, da konačno zaustave antidejtonsko i antiustavno djelovanje rukovodstva bh. entiteta RS”.

(N.S)