Politika 05.04.2024.

VIDOVIĆ: Karadžić trpi nepravdu dok cijeli svijet ćuti

ČITANJE: 2 minute

U medijima je danas odjeknula vijest da se prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nalazi u jako lošem zdravstvenom stanju te da trpi užasne bolove jer mu nisu dati neophodni lijekovi niti ima ljekarsku pomoć.

To je saopštila njegova kćerka Sonja Karadžić Jovičević, a ovim povodom oglasio se i savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Siniša Vidović.

On ističe zabrinutost povodom ovog slučaja i smatra da je ovako ponašanje britanskog zatvora “Vajt” nedopustivo te da, iako smo navikli na nehumano ophođenje prema predsjedniku Karadžiću, ovo prešlo sve granice.

⁃ Ovo je još jedan dokaz sistematskog napada na srpski narod jer je Radovan Karadžić simbol ujedinjenja Srba. Ali, ne mogu da vežu i ubiju ideju koju nam je ostavio u amanet. Čak i u ovakvom stanju on ponosno stoji i prkosi, noseći ideju Republike Srpske – rekao je Vidović.

Podsjeća da je Karadžić simbol srpskog otpora te da je 90-ih spriječio ponavljanje Jasenovca.

⁃ Radovan Karadžić, nažalost, nije prvi Srbin koji trpi nepravdu dok cijeli svijet ćuti. Ko god da se smatra pravim rodoljubom, u njemu živi ideja Republike Srpske onakve kakvu nam je utkao upravo Radovan Karadžić – zaključio je Vidović.

Istakao je da sa velikom pažnjom prati informacije o zdravstvenom stanju Radovana Karadžića. Takođe, poželio je brz oporavak prvom predsjedniku Republike Srpske ističući izraze dubokog saosjećanja.

– Međunarodna zajednica je trebala brže reagovati i dati mu lijekove. Tvoja Republika Srpska i srpski narod sa svih meridijana su uz Vas, predsjedniče! – zaključio je Vidović.

Da naglasimo, prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji se nalazi u britanskom zatvoru, u međuvremenu je primio terapiju i malo bolje se osjeća, izjavila je njegova kćerka Sonja Karadžić – Јovičević i zahvalila svima koji su se angažovali nakon saznanja da njen otac trpi užasne bolove i da nema ljekarske pomoći.