Politika 31.01.2024.

Vidović: Ne postoji ograničenje za usvajanje rebalansa za 2023. godinu

ČITANJE: 1 minuta

– Usvajanje rebalansa budžeta za 2023. godinu, od kojeg zavise isplate po osnovu ostvarenih prava velikog broja građana Banjaluke, aktuelna je tema u prethodnih mjesec dana.

O ovoj temi za portal Banjaluka.net govorio je savjetnik predsjednika Narodne Skupštine Siniša Vidović.

Da li je formalno moguće da se u 2024. godini usvoji rebalans budžeta za 2023. godinu?

VIDOVIĆ: S obzirom da Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske nije definisan krajnji rok za usvajanje rebalansa budžeta ne postoji formalno ograničenje da se ovakav dokument usvoji. Nadalje, ovako usvojen rebalans budžeta ne može uticati na buduće aktivnosti, već samo uskladiti planirane vrijednosti sa realno ostvarenim u periodu od 1. januara do 31. decembra, što je članom 2. Zakona o budžetskom sistemu definisano kao period fiskalne godine.

Da li je prema Vašim saznanjima bilo slučajeva usvanja rebalansa po isteku poslovne godine?

VIDOVIĆ: U funkcionisanju javnih institucija i preduzeća u Republici Srpskoj u nekoliko navrata se dešavala da se rebalans planskog dokumenta donese po isteku poslovne godine. Npr. početkom 2024. godine usvojen je rebalans plana poslovanja MH Elektroprivreda Republike Srpske za 2023 godinu.

Grad mora da funkcioniše, ljudi moraju dobijati plate. Sud je taj koji donosi konačne presude, ne političari.

Podsjećamo da je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u skupštinsku proceduru uputio Prijedlog odluke o usvajanju rebalansa budžeta za 2023. godinu 29. decembra 2023. godine, a da su odbornici Skupštine Grada izglasali uvrštavanje ove odluke na 15. vanrednu sjednicu.

Zbog nedostatka kvoruma ova sjednica još uvijek nije završena, a nastavak je zakazan za sutra, 1. februara, kada Banjaluka iščekuje rješavanje problema isplata za više hiljada građana.