Vijesti 13.05.2024.

Vidović: Patrijarhu mogu zabraniti ulazak, ali ne i oteti Kosovo, jer tamo zemlja miriše na srpsku krv

ČITANJE: 1 minuta

Siniša Vidović oglasio se povodom zabrane vlasti u Proštini da patrijarh Porfirije i episkopi doputuju na Kosovo u manastir Pećka Patrijaršija radi godišnjeg zasjedanja Arhijerejskog sabora.

On je izjavio da mogu braniti, ali ne mogu zabraniti.

“Sraman potez šiptarskih secesionista i terorista koji može donijeti samo još jaču borbu za Sveto Kosovo. Zabraniti srpskom patrijarhu ulaz na Kosovo i Metohiju je šamar u lice svakom vjerniku”, rekao je Vidović.

“Kao čovjeka me ovaj čin mnogo potresao ali i razbudio da budemo svjesni sa kakvim necivilizovanim i divljim sojem imamo posla. Kosovo je Srpsko, mogu zabraniti da uđemo ali ne mogu otjerati sve Srbe sa Kosova i izbrisati naš trag. To je nemoguće, jer je ta zemlja natopljena našom krvlju”, zaključio je.

“Pozivam sve vjerske zajednice da upute protest protiv ovakve odluke prištinskih “vlasti”, pozvao je Vidović na podršku vjerskih zajednica slobodi kretanja vjerskih poglavara i uopšte slobodi kretanja na Kosovu.

Podsjećamo, iz Srpske pravoslavne crkve saopšteno je da će se Sabor održati u Beogradu 14. maja, umjesto na Kosovu 13. maja, kako je bilo planirano, nakon zabrane partijarhu SPC Porfiriju i sedmorici episkopa da uđu na Kosovo.