Politika 02.08.2021.

Vidović: “Patriotska” opozicija u Srbiji bi trebala barem nešto znati o ratnim dešavanjima u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Siniša Vidović, zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske je rekao da bi takozvana “patriotska” opozicija u Srbiji, odnosno oni koji se tako predstavljaju i tako tumače riječ patriotizam, trebalo barem nešto da znaju o ratnim dešavanjima u BiH.

“Skrivati se iza patriotizma, a nazivati Aleksandra i Andreja Vučića Bosančerosima, kao što je to uradio izvjesni Dejan Petar Zlatanović, u najmanju ruku je nepoštovanje svih onih Srba koji su napustili svoja ognjišta baš u Bugojnu koje jeste ostalo u FBiH. I baš on, koji je istoričar, tvrdi da je Srbin-patriota, trebalo bi da svoju patološku mržnju prema Vučićima pravda nekako drugačije, a ne nazivanjem Srba iz Bugojna pogrdnim nazivima”, rekao je Vidović.

On je istakao da se riječ Bosančeros na ovim prostorima tumači dosta drugačije nego što to misli jedan srpski istoričar.

“Ti Bosančerosi, kako se inače bošnjaci u BiH vole nazivati, ubijali su i protjerivali Srbe iz Bugojna ratnih 90-ih. I ne samo oni. Hrvati, komšije, bili su i brutalniji. U Bugojnu je, to bi jedan istoričar trebalo da zna, prije rata živjelo više od 9000 Srba. Sada ih je stotinjak. Ostalo su Bosančerosi. Toliko o patriotizmu”, zaključuje Vidović.

(A.M.)