Biznis 22.09.2021.

Vidović: Privreda u Srpskoj se oporavlja

ČITANJE: 1 minuta

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je danas u Banjaluci da se privreda u Srpskoj oporavlja, ali da posebnu pažnju treba usmjeriti na prevenciju širenja pandemije virusa korona.

“Povoljnim ekonomskim rezultatima doprinijele su pravovremene mjere Vlade, ali je značajna i uloga Svjetske banke koja je u prethodnom periodu pružala podršku Republici Srpskoj, jačanju malih i srednjih preduzeća, ulaganju u lokalni razvoj, zdravstvo, poljoprivredu, te putnu infrastrukturu”, navela je Vidovićeva, koja je razgovarala sa predstavnicima Svjetske banke.

Ona je istakla da je u narednom periodu u fokusu realizacija projekta kojim će biti povećana otpornost poslovnih subjekata za vrijeme i nakon izbijanja virusa korona, te pružena pomoć u obezbjeđivanju obrtnog kapitala i investicija za mikro, mala i srednja preduzeća.

Među značajnim projektima koji bi trebalo da budu realizovani u Republici Srpskoj su projekat rehabilitacije puteva, projekat za unapređenje zdravstvenog sektora, te oporavka i podrške poslovnim subjektima, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Trenutni portfolio Svjetske banke u BiH iznosi 403 miliona američkih dolara.

Vidovićeva je razgovarala sa regionalnim direktorom Svjetske banke za Balkan Lindom Van Gelder, direktorkom Svjetske banke za strategije i operacije u Evropi i centralnoj Aziji Šaoćing Ju i šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Kristoferom Šeldonom.

(E.M)