Politika 10.11.2020.

Vidović: Privrednici žele ozbiljnog gradonačelnika

ČITANJE: 2 minute

Svaki grad i svaka opština imaju svoje prednosti i potencijale. Njihov uspjeh u velikoj mjeri zavisi od čovjeka koji rukovodi lokalnom zajednom ali i međusobnom saradanjom sa privrednim subjektima.

Šta čini dobru saradnju privrednika i grada?

Kako bismo unaprijedili poslovanje i podizanje konkurentosti preduzeća kao i boljeg pozicioniranja, jedan od važnijih koraka jeste naša saradnja na lokalnom nivou, ističe Siniša Vidović, banjalučki privrednik. Saradnja bi trebala da omogući uključivanje privrede u razvojne procese lokalnih zajednica oko unapređenja privrednog ambijenta.

Kako biste Vi ocijenili razvoj i poslovni ambijent Banjaluke?

Ono što mogu da prijemtim zadnjih četiri – pet godina, jeste da se sve više radi na unapređenju saradnje privrednika i lokalne zajednice, jer cilj nam je isti. Nije samo riječ o finansijskim povlasticama, nego je važno da imamo i realno predstavljenu sliku o lokalnoj sredni, kao i njenim mogućnostima da izađe u suret zahtjevima i očekivanjima privrednika. Dobra koordinacija, ljudski pristup u poslovanju znači i da će investitori se lakše odlučiti da pokrenu ili prošire svoj biznis, a to znači i veći broj radnih mjesta. Trenutno je na banjalučkoj opštini registrovano više od 4000 samostalnih preduzetnika dok mikro i makro preduzeća ima više od 10 000. To nije mali broj i čini Banjaluku sigurnom i perspektivnom.

Šta izdvaja Banjaluku od ostalih lokalnih zajednica?

Banjaluka je najveća lokalna zajednica u Republici Srpskoj, samim tim nudi i najveću priliku investitorima i privrednicima. Bitno je da neko može da prepozna kada je vrijeme da se i mišljenje privrednika uvaži, kako bismo zajedno učestvovali i razvijali naš grad. Ne samo direktna podrška, nego i razni kulturni događaji, posjeta turista, čini da naš grad bude atraktivan ne samo kod nas, nego i šire. Činjenica je, da je epidemiološka situacija stagnirala i usporila mnoge projekte, da je osjetan privredni pad ali se nije odustalo od projekata koji mogu da nastave svoj put, i čine naš grad boljim i ljepšim a samim tim i atraktivnijim za investicije. Ulaganjem u grad, dobra poslovna klima znači i veći broj novih radnih mjesta.

Koliko je važna saradnja sa gradskom upravom i gradonačelnikom?

Za dobar poslovni ambijent, sigurno je zaslužan i onaj koji vodi grad, u ovom slučaju Igor Radojičić. Zahvaljujući njemu Banjaluka je doživjela procvat na svakom polju. Mislite li da je to slučajno? Nije. Igor Radojičić ima iskustvo, obrazovanje, ozbiljan je čovjek koji zaista želi da grad svakim danom izgleda bolje. Takvi ljudi, pametni, ozbiljni, potrebni su svakoj lokalnoj zajednici. Čim su lokalne zajednice jake, biće nam i Republika Srpska jaka.

(banjaluka.net)