Vijesti 01.07.2020.

VIDOVIĆ: Realizovane sve budžetske obaveze u Srpskoj

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas da su prihodi i primici planirani budžetom u 2019. godini ostvareni u iznosu od 3,313 milijardi KM, što predstavlja 100 odsto u odnosu na rebalans budžeta, te da su izvršene sve budžetske obaveze.

“Budžetski prihodi u 2019. godini ostvareni su u iznosu od 2,846 milijardi KM, što predstavlja 100 odsto u odnosu na rebalansom budžeta planirani iznos, a njihovu strukturu čine prihodi od direktnih poreza u iznosu od 1,292 milijarde KM”, rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini, obrazlažući konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za prošlu godinu.

Ona je istakla da su primici od finansijske imovine ostvareni su u iznosu od 66,7 miliona KM, od čega su najznačajniji primici po osnovu naplate zajmova datih javnim preduzećima u iznosu od 45,2 miliona KM.

“Realizovano je osam emisija dugoročnih obveznica Republike Srpske u iznosu od 285,1 milion KM, kao i ugovor o prvom kreditnom zaduženju Republike Srpske zaključen sa Novom bankom u iznosu od 90 miliona KM”, dodala je Vidovićeva.

Ona je navela da je na osnovu zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj /IBRD/ – po projektu jačanja bankarskog sektora, realizovan primitak u iznosu od 9,2 miliona KM.

“Rashodi i izdaci planirani budžetom u 2019. godini iskazani su u iznosu od 3,288 milijardi KM, što predstavlja 99 odsto u odnosu na rebalans budžeta. Ino dug je u 2019. godini redovno servisiran i za te potrebe izdvojeno je 292,9 miliona KM”, rekla je Vidovićeva.

Ona je naglasila da je nastavljena kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga i iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno je 297,1 milion KM.

Vidovićeva je podsjetila da je stanje novčanih sredstava na redovnim i namjenskim računima budžeta Republike Srpske na dan 31. decembar 2019. godine iznosilo 310,1 milion KM.

“Nastavljena je realizacija odobrenih projekata koji se finansiraju iz sredstava kliringa u iznosu od 27,6 miliona KM. Sprovedeno je i šest postupaka multilateralne kompenzacije i cesije putem koga su kompenzovani javni prihodi Republike Srpske u iznosu od 26,5 miliona KM”, rekla je Vidovićeva.

Narodna skupština razmotrila je navedeni dokument.

(Srna)

Oznake: Zora Vidović