Politika 16.12.2022.

Vidović: Upozoravao sam na uplitanje stranaca

ČITANJE: 2 minute

Nakon natpisa u medijima u kojima se tvrdi da bi Jelena Trivić, na insistiranje stranih partnera, mogla političku karijeru nastaviti u Srbiji, oglasio se i Siniša Vidović, zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske, koji kaže da je već upozoravao na miješanje stranaca i da smatra da se radilo i radi o opasnim namjerama.

Poslije brojnih pokušaja opstrukcija i po konačnom završetku izbora u Republici Srpskoj i BiH, jasno je da je SNSD Milorada Dodika ostvario istorijski uspjeh, dobijanjem povjerenja građana na svim nivoima vlasti, i posebno važno – kao suvereni politički faktor u Sarajevu na korist srpskog naroda. Jelena Trivić je za sada promašena investicija, međutim nije kraj.

I dok se novi sastav institucija postepeno uspostavlja, prema ocjenama analitičara došlo je vrijeme otrežnjenja za Jelenu Trivić i PDP, kao i polaganja računa stranim ambasadama, koje ne vole prazna obećanja.

Nije tajna da je PDP “britansko čedo”, ali je neizvijesno šta sada kada ono nije maturiralo i ostalo je bez perspektive?

Zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Siniša Vidović kaže da je još tokom izbornog procesa upozoravao na očigledno sporno miješanje sa strane u sam proces.

“Sumnjivo je bilo odugovlačenje proglašenja izbornog rezultata. Posebno sam se protivio  ponovnom brojanju glasova i pokušajima da ulica odlučuje. Radilo se o opasnim namjerama, koje treba da ostanu za nauk, uprkos tome što je ishod na kraju povoljan po stabilnost i budućnost Srpske”, kaže Vidović.

Planovi su mijenjani više puta: plan je bio da Trivićka pobijedi, kada nije pobijedila plan je bio da se izazove haos zbog male razlike u glasovima, kada nije bilo male razlike u glasovima plan je bio da se novim brojanjem smanji razlika i izazove haos.

Očigledno da je plan bio da Republika Srpska sklizne u haos.

Iako je povlačenje Jelene Trivić iz politike jedina logična opcija, naročito jer PDP u svakom trenutku može da se raspadne potezom pera Draška Stanivukovića, strani partneri insistiraju da Trivićka nastavi svoj politički angažman, dok se ne povrati ono što je u nju uloženo.

Najnovija ideja je da se Trivićka okuša u Srbiji, da proba da pronađe srodne organizacije sa istih britanskih i američkih kratkih kurseva demokratije za zaostale narode, te da se “rebrendira” i jednog dana politički vrati u Republiku Srpsku, jer će je u suprotnom Britanci knjižiti kao rashod.

(A. S.)