Politika 19.10.2020.

Vidović: Uz podršku Vlade Srpske prevaziđene finansijske poteškoće u Novom Goraždu

ČITANJE: 2 minute

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je opština Novo Goražde uz podršku vlasti Republike Srpske uspjela da prevaziđe finasijske teškoće i blokadu budžeta, s kojima se suočavala prije pet godina, i da obezbijedi finansijsku stabilnost, te realizuje mnoge infrastrukturne projekte i doprinese lokalnom razvoju.

Vidovićeva je nakon današnjeg razgovora sa načelnikom opštine Novo Goražde Milom Petković rekla da je u ovu opštinu u proteklih pet godina uloženo oko 6,6 miliona KM, a ta sredstva su najvećim dijelom usmjerena za podršku izbjeglim i raseljenim licima, za šta je ukupno izdvojeno oko 3,9 miliona KM.

“Značajna je i podrška privredi u vidu podsticaja koji u ovom periodu iznose 1,5 miliona KM, a u podršku poljoprivredi za Novo Goražde je izdvojeno gotovo pola miliona KM. Značajna su ulaganja Srbije u opštini Novo Goražde i veoma smo zahvalni za to. Posebno je značajan projekat izgradnje Kulturno-omladinskog centra za koji je do sada doznačeno 139.000 KM”, navela je Vidovićeva.

Ona je istakla da će Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske i dalje pružati podršku kako Novom Goraždu, tako i svakoj lokalnoj zajednici u Srpskoj, dajući pun doprinos razvoju Republike Srpske u cjelosti.

Zahvalivši Vidovićevoj za posjetu, načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković rekla je da je ne tako davno opština Novo Goražde bila u veoma teškoj situaciji i da je njen opstanak doveden u pitanje, ali da je zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske i Vladi Srpske, “zaustavljen točak propadanja i danas, poslije četiri godine, stanje opštine je zadovoljavajuće”.

“Dug opštine, sa uračunatim kamatama je iznosio 5.440.000 KM, danas dug iznosi 2.660.000 KM, vraćeno je 2.780.000 KM. Od opštine koja nije bila u mogućnosti da izvršava ni najosnovnije nadležnosti, polako, ali sigurno stvaramo, koordinisanim radom sa našim republičkim institucijama, respektabilan lokalni sistem, koji u potpunosti stoji na usluzi svim građanima”, dodala je Petkovićeva.

(Srna)

Oznake: Zora Vidović