Politika 02.10.2015.

Vigemark: Pravni sistem u BiH ne funkcioniše kako bi trebalo

ČITANJE: 2 minute
Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je večeras u Sarajevu da su u BiH svi saglasni da pravni sistem ne funkcioniše kako bi trebalo i kako se to priželjkivalo.

On je rekao da je pravni sistem dio Reformske agende i da EU podržava njegovo unapređenje.

– Nedavno je usvojena strategija za unapređenje sektora pravde na svim nivoima koju su usaglasili i entiteti i nivo BiH, ali i kantoni. Fokus bi trebalo da bude na tome kako unaprijediti sistem – pojasnio je Vigemark.

Kada je riječ o nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH, Vigemark je naglasio da su potrebna dalja pojašnjenja.

– Treba da držimo dijalog otvorenim i da se svi usredsredimo na unapređenje sistema – naveo je Vigemark.

On kaže da je zadovoljan provođenjem Reformske agende u BiH, navodeći da entitetske vlade veoma naporno rade i da su pripremile akcioni plan za provođenje reformi.

– Ovo je paket mjera iz kojeg ne možete da birate šta vam se sviđa i šta vam se ne sviđa. Vidim da se osporavaju neka pitanja kao što su akcize i druga pitanja koja su dio Reformske agende. Ovo je nešto što zahtijeva djelovanje svih i ozbiljnost u provođenju reformi – rekao je Vigemark za Federalnu televiziju.

On smatra da BiH veoma brzo može da podnese kredibinu aplikaciju za članstvo u EU, ali je prije toga potreban stvaran i realan napredak i to prvenstveno u realizaciji Reformske agende.

– Tu prije svega mislim na usaglašavanje mehanizma koordinacije, ali i prilagođavanje trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju oko trgovine, prije svega sa Hrvatskom, ali i generalno sa cijelom EU. Kada je riječ o prilagođavanju, nema baš puno mogućnosti za pregovore – smatra Vigemark.

Prema njegovim riječima, sredstva za saniranje prošlogodišnjih poplava u BiH do sada su veoma dobro utrošena.

(Agencije)