Politika 11.03.2016.

Vigemark: Previše političkog uplitanja u rad medija u BiH

ČITANJE: 2 minute
vigemark
Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunar Vigemark rekao je da istraživačko novinarstvo predstavlja traženje istine i stvarnih činjenica, odnosno onoga šta stoji “iza naslova”.

To je izjavio povodom ovogodišnjeg konkursa za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo, prvu regionalnu nagradu za istraživačke priče u periodu 2015.-2017. godine u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, koji je predstavljen danas u Sarajevu.

-Nekada je to stvarno opasna potraga, jer ćete nekome “stati na žulj”, postavljaćete čudna pitanja koja nisu popularna za različite ljude – političare, poslovne ljude, preduzetnike- istakao je Vigemark.

Kako je rekao, istraživačko novinarstvo je potraga za istinom i sagledavanje činjenica onakvih kakve jesu, bez pristrasnosti, a ova nagrada predstavlja dio sveobuhvatnog naglaska EU na slobodu izražavanja u BiH.

Nažalost, napomenuo je Vigemark, ovo je oblast gdje su u posljednjem Izvještaju EU o BiH za 2015. godinu uočili nazadovanje, što znači da se pogoršala situacija u pogledu slobode izražavanja.

-To je nešto zbog čega treba biti zabrinut, previše je političkog uplitanja u rad medija u BiH, čak postoje i napadi na novinare, uključujući fizičke napade- naglasio je šef Delegacije EU u BiH.

Direktor Mediacentra Sarajevo Boro Kontić kazao je da se ove godine uvodi dodatna kategorija, a to je “najbolja priča mladog istraživačkog novinara” – za novinare rođene od 1980. godine pa naviše. Takođe je naglasio da se ove godine navršava 150 godina od štampanja prvih novina u BiH, što znači da ovogodišnja dodjela nagrade dolazu u svjetlu značajnog jubileja.

Zaključio je da nagrada ima novčani izazov, ali da je mnogo bitnija od toga promocija istraživačkog novinarstva. Na konkurs, koji će u BiH biti otvoren od 11. marta do 1. aprila, moći će se kandidovati istraživačke priče u kojima se izvještava o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja i ovlaštenja i kršenje temeljnih prava, korupciju i organizovani kriminal u BiH, koje su objavljene tokom 2015. na TV-u, radiju, štampanim ili online medijima.

Biće nagrađene do tri najbolje priče, a nagradni fond za BiH za 2016. godinu iznosi 10.000 evra.

(Agencije)