Vigemark: Vrlo jasan napredak BiH ka EU

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je u Izvještaju Evropske komisije o BiH za 2015. godinu registrovan vrlo jasan napredak u određenim pitanjima na EU putu.

“Kao što je danas poručio evropski komesar za proširenje Johanes Han, BiH se vratila na reformski i evropski put, koji je prije svega put socio-ekonomskih reformi za BiH”, rekao je Vigemark, nakon današnjeg predstavljanja Izvještaja predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Vigemark je na konferenciji za novinare istakao da je ovo prvi među izvještajima u posljednjih 10 godina koji je dosta pozitivan.

Kao pozitivni pokazatelji, u Izvještaju o BiH navodi se da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 1. juna, usvojena Reformska agenda krajem jula, usvojen Zakon o radu u Federaciji, usvojena Strategija za borbu protiv korupcije i akcioni plan, te Strategija za sektor pravde.

“Pozdravljamo rješavanje pitanja u pravosuđu u okviru strukturalnog dijaloga, a pozdravljamo i usvajanje politike u oblasti transporta”, istakao je Vigemark.

U Izvještaju o BiH izneseni su i određeni prijedlozi mjera u vezi sa prilagođavanjem trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što će omogućiti BiH pristup EU tržištu od pola milijarde potrošača, a koji ne idu na štetu privrede BiH.

“Izrada strateškog okvira za reformu javne uprave je takođe preporuka, a pozdravili bismo i skorije objavljivanje popisa stanovništva iz 2013”, rekao je Vigemark, dodajući da se kritike iz izvještaja odnose na slobodu izražavanja i napade na medije.

On je napomenuo da se, prema pokazateljima Svjetske banke, BiH u oblasti poslovnog okruženja pomjerila u prethodnom periodu za oko 30 mjesta – sa 108 na 77 mjesto.

On je dodao da će se Izvještaj o napretku u BiH koji svake godine sačinjava Evropska komisija ubuduće zvati Izvještaj o BiH.

Zvizdić je rekao da je Izvještaj izuzetno pozitivan, da pokazuje da se vraća povjerenje EU partnera, a i poređenje sa ostalim zemljama iz regiona zapadnog Balkana na putu EU integracija takođe je dobar pokazatelj.

“Pozitivno je ocijenjena i regionalna saradnja, a predaju aplikacije za kandidatski status u EU očekujemo u narednih nekoliko mjeseci. Ključni cilj je da se u drugoj polovini 2017. ostvari kandidatski status nakon čega bismo otvorili poglavlje pregovora sa EU”, dodao je Zvizdić.

On je istakao da do aprila i maja 2016. treba da bude ispunjena većina mjera iz Reformske agende.

“Svi vitalni ekonomski parametri su u rastu, raste izvoz, nadamo se rastu BDP-a iznad tri ili četiri, kao i rastu zapošljavanja”, rekao je Zvizdić.

(Agencije)

Utakmica u pomen bivšem golmanu Borca: Prijatelji čuvaju Bojana od zaborava

Generacija FK Borac 1983/84. okupila se na devetu godišnjicu od smrti njihovog saigrača i prijatelja Bojana Miloševića. Ova generacija momaka još jednom je odala pomen Miloševiću koji je preminuo nakon duge borbe sa opakom bolešću. Milošević je bio čuvar mreže Borca, Krajine i BSK-a. Jedan od njegovih bivših saigrača, Vule Trivunović prisjetio se svog prijatelja.

Metar drva u Banjaluci do 110 KM

Pripreme za sezonu grijanja uveliko su u toku, a kako se hladni dani približavaju, povećava se potražnja, ali i cijena energenata, pa kupci danima obilaze prodajna mjesta ili traže najbolje ponude u oglasima. Da cijena drva raste kaže i penzioner Dragutin Gajić, koji je metar ove godine platio 20 KM skuplje nego prethodne. – Kupujem

Osamnaest godina od tragedije na ekskurziji banjalučke škole

Danas se navršava osamnaest godina od velike tragedije u kojoj je život izgubilo četvoro učenika i nastavnica banjalučke Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”. Tragedija se dogodila kada su se učenici, koji su bili na ekskurziji u Crnoj Gori, vraćali iz obilaska ostrva Sveti Stefan, ali se brodić “Škorpion 2” prevrnuo. Brod, koji je bio u vlasništvu

PREDAVANJE O HRANITELJSTVU Sva djeca zaslužuju odrasti u porodičnom okruženju

Centar za socijalni rad organizuje u četvrtak u 19 časova u prostorijama mjesne zajednice Starčevica predavanje sa ciljem promocije hraniteljstva kao oblika smještaja djece bez roditeljskog staranja i starih osoba bez porodičnog staranja. – Predavanje je namijenjeno građanima u cilju pružanja osnovnih informacija o hraniteljstvu. Centar za socijalni rad je opredjeljen za kvalitetno hraniteljstvo čemu

Motociklista povrijeđen u sudaru kod banjalučke Gimnazije

U saobraćajnoj nezgodi koja se kod banjalučke Gimnazije dogodila nešto prije 16 sati lakše povrijeđen je motociklista, saznaju “Nezavisne”. U Policijskoj upravi su nam potvrdili da je nezgoda prijavljena, ali trenutno nisu mogli da daju više informacija. “U nezgodi su učestvovali motocikl honda i putničko vozilo pežo. Lakše tjelesne povrede zadobilo je jedno lice”, rekli

TRIFUNOVIĆ HOSPITALIZOVAN: Trener Igokee imao moždani udar

Aleksandar Trifunović, trener KK Igokea, doživio je u nedjelju uveče moždani udar. Trifunović je hospitalizovan na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci i njegovo stanje je stabilno i doktori prate situaciju. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o blažem obliku moždanog udara, pošto je Trifunović u tom trenutku uspio da pozove Vuka Radivojevića dugogodišnjeg igrača

MINISTARSTVO: Smijenjeni direktori tri šumska gazdinstva i jednog rasadnika u RS

Vršioci dužnosti direktora šumskih gazdinsatva „Romanija“ Sokolac, Vlajko Sekulić, „Vrbanja“ Kotor Varoš Stana Kuzmić, „Oštrelj“ Drinić Slađana Banjac, kao i direktor Centra za sjemensko rasadničku proizvodnju Doboj Nikola Miličević, smenjeni su, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. U saopštenju se dodaje da će novi rukovodioci tri šumska gazdinstva i rasadnika u Doboju