Vigemark: Vrlo jasan napredak BiH ka EU

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je u Izvještaju Evropske komisije o BiH za 2015. godinu registrovan vrlo jasan napredak u određenim pitanjima na EU putu.

“Kao što je danas poručio evropski komesar za proširenje Johanes Han, BiH se vratila na reformski i evropski put, koji je prije svega put socio-ekonomskih reformi za BiH”, rekao je Vigemark, nakon današnjeg predstavljanja Izvještaja predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Vigemark je na konferenciji za novinare istakao da je ovo prvi među izvještajima u posljednjih 10 godina koji je dosta pozitivan.

Kao pozitivni pokazatelji, u Izvještaju o BiH navodi se da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 1. juna, usvojena Reformska agenda krajem jula, usvojen Zakon o radu u Federaciji, usvojena Strategija za borbu protiv korupcije i akcioni plan, te Strategija za sektor pravde.

“Pozdravljamo rješavanje pitanja u pravosuđu u okviru strukturalnog dijaloga, a pozdravljamo i usvajanje politike u oblasti transporta”, istakao je Vigemark.

U Izvještaju o BiH izneseni su i određeni prijedlozi mjera u vezi sa prilagođavanjem trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što će omogućiti BiH pristup EU tržištu od pola milijarde potrošača, a koji ne idu na štetu privrede BiH.

“Izrada strateškog okvira za reformu javne uprave je takođe preporuka, a pozdravili bismo i skorije objavljivanje popisa stanovništva iz 2013”, rekao je Vigemark, dodajući da se kritike iz izvještaja odnose na slobodu izražavanja i napade na medije.

On je napomenuo da se, prema pokazateljima Svjetske banke, BiH u oblasti poslovnog okruženja pomjerila u prethodnom periodu za oko 30 mjesta – sa 108 na 77 mjesto.

On je dodao da će se Izvještaj o napretku u BiH koji svake godine sačinjava Evropska komisija ubuduće zvati Izvještaj o BiH.

Zvizdić je rekao da je Izvještaj izuzetno pozitivan, da pokazuje da se vraća povjerenje EU partnera, a i poređenje sa ostalim zemljama iz regiona zapadnog Balkana na putu EU integracija takođe je dobar pokazatelj.

“Pozitivno je ocijenjena i regionalna saradnja, a predaju aplikacije za kandidatski status u EU očekujemo u narednih nekoliko mjeseci. Ključni cilj je da se u drugoj polovini 2017. ostvari kandidatski status nakon čega bismo otvorili poglavlje pregovora sa EU”, dodao je Zvizdić.

On je istakao da do aprila i maja 2016. treba da bude ispunjena većina mjera iz Reformske agende.

“Svi vitalni ekonomski parametri su u rastu, raste izvoz, nadamo se rastu BDP-a iznad tri ili četiri, kao i rastu zapošljavanja”, rekao je Zvizdić.

(Agencije)

Pacijent bio vezan i potpuno svjestan dok je seksualno zlostavljan

Pacijent, čiji identitet je poznat redakciji Srpskainfo, u vrijeme seksualnog zlostavljanja bio je smješten u izolovanoj “šok sobi” u UKC Republike Srpske, u koju je često ulazio Darko Golić, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, ekskluzivno saznaje Srpskainfo. U vrijeme zlostavljanja pacijent je sve vrijeme bio vezan za svoj krevet i tako nije mogao

NPRS OBILJEŽAVA 90 GODINA RADA Proslavu otvara premijera predstave o Jovanu Dučiću

Akademija, monografija, sedam premjera te posebno izdanje Tetar festa „Petar Kočić“ samo su dio sadržaja kojim će se ove godine obilježiti 90 godina rada i postojanja nacionalnog teatra u Banjaluci.  Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković je rekao da je pred njima velika obaveza i zadatak te da će ovogodišnje aktivnosti NPRS biti u duhu

Osobe sa Down sindromom iz RS u reprezentaciji regiona na EP

Fudbalska reprezentacija Regiona bivše SFRJ, sastavljena od osoba sa Down sindromom iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, danas je bila u posjeti Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci. Goste je dočekao i ugostio generalni konzul Vladimir Nikolić. Petnaest osoba iz regiona sa Down sindromom boravi u Banjaluci na međunarodnoj manifestaciji: “Dani Evropskog fudbala za Down

Poreska uprava najviše prihoda prikupila u Bijeljini i Banjaluci

Poreska uprava Srpske, u prošloj godini, prikupila je dvije i po milijarde maraka javnih prohoda, što je rekordan prihod od njenog osnivanja. Najviše je prikuljeno u Banjaluci i Bijeljini. Dok Poreska uprava kontinuirano sprovodi mjere radi doborovoljnog prijavljivanja i plaćanja poreza, povećanju prihoda značajno su doprinijele i mjere Vlade na rasterećenju privrede i poboljšanju položaja

MIRNA SAVIĆ – BANJAC: Na izbore sa novoosnovanim pokretom “Banjaluka zove”

Ako se ovakav trend nastavi, uskoro ovdje neće biti nikog. Pored problema siromaštva, građani se ne osjećaju sigurnim i to je možda i ključni razlog zbog kojeg ljudi odlaze. Poručuje to u intervjuu za Srpskainfo Mirna Savić-Banjac, nezavisna odbornica u Skupštini grada Banjaluka, koja djeluje u okviru opozicionog kluba Savez za promjene. Šta je, po

MZ KRMINE: U zaseoku Kaluđerica potpuno izgorjela porodična kuća

U požaru koji je danas poslijepodne izbio u zaseoku Kaluđerica, u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Krmine nije bilo povrijeđenih, ali je u potpunosti izgorjela porodična kuća. Uzrok požara nije poznat. Ogorčeni mještani ispričali su da je bilo pitanje dana kada će se dogoditi ovakva tragedija. – Godinama apelujemo da nam se obezbijedi normalan pristup glavnoj cesti,

OSNOVNI SUD: Određen jednomjesečni pritvor ljekaru Darku Goliću

Osnovni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor ljekaru Darku Goliću zbog sumnje da je počinio krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem, rečeno je Srni u ovom sudu. Pritvor je određen iz razloga propisanih Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske i trajaće do 19. februara. Načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra