Politika 10.11.2015.

Vigemark: Vrlo jasan napredak BiH ka EU

ČITANJE: 2 minute
Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je u Izvještaju Evropske komisije o BiH za 2015. godinu registrovan vrlo jasan napredak u određenim pitanjima na EU putu.

“Kao što je danas poručio evropski komesar za proširenje Johanes Han, BiH se vratila na reformski i evropski put, koji je prije svega put socio-ekonomskih reformi za BiH”, rekao je Vigemark, nakon današnjeg predstavljanja Izvještaja predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Vigemark je na konferenciji za novinare istakao da je ovo prvi među izvještajima u posljednjih 10 godina koji je dosta pozitivan.

Kao pozitivni pokazatelji, u Izvještaju o BiH navodi se da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 1. juna, usvojena Reformska agenda krajem jula, usvojen Zakon o radu u Federaciji, usvojena Strategija za borbu protiv korupcije i akcioni plan, te Strategija za sektor pravde.

“Pozdravljamo rješavanje pitanja u pravosuđu u okviru strukturalnog dijaloga, a pozdravljamo i usvajanje politike u oblasti transporta”, istakao je Vigemark.

U Izvještaju o BiH izneseni su i određeni prijedlozi mjera u vezi sa prilagođavanjem trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što će omogućiti BiH pristup EU tržištu od pola milijarde potrošača, a koji ne idu na štetu privrede BiH.

“Izrada strateškog okvira za reformu javne uprave je takođe preporuka, a pozdravili bismo i skorije objavljivanje popisa stanovništva iz 2013”, rekao je Vigemark, dodajući da se kritike iz izvještaja odnose na slobodu izražavanja i napade na medije.

On je napomenuo da se, prema pokazateljima Svjetske banke, BiH u oblasti poslovnog okruženja pomjerila u prethodnom periodu za oko 30 mjesta – sa 108 na 77 mjesto.

On je dodao da će se Izvještaj o napretku u BiH koji svake godine sačinjava Evropska komisija ubuduće zvati Izvještaj o BiH.

Zvizdić je rekao da je Izvještaj izuzetno pozitivan, da pokazuje da se vraća povjerenje EU partnera, a i poređenje sa ostalim zemljama iz regiona zapadnog Balkana na putu EU integracija takođe je dobar pokazatelj.

“Pozitivno je ocijenjena i regionalna saradnja, a predaju aplikacije za kandidatski status u EU očekujemo u narednih nekoliko mjeseci. Ključni cilj je da se u drugoj polovini 2017. ostvari kandidatski status nakon čega bismo otvorili poglavlje pregovora sa EU”, dodao je Zvizdić.

On je istakao da do aprila i maja 2016. treba da bude ispunjena većina mjera iz Reformske agende.

“Svi vitalni ekonomski parametri su u rastu, raste izvoz, nadamo se rastu BDP-a iznad tri ili četiri, kao i rastu zapošljavanja”, rekao je Zvizdić.

(Agencije)