Vigemark: Vrlo jasan napredak BiH ka EU

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je u Izvještaju Evropske komisije o BiH za 2015. godinu registrovan vrlo jasan napredak u određenim pitanjima na EU putu.

“Kao što je danas poručio evropski komesar za proširenje Johanes Han, BiH se vratila na reformski i evropski put, koji je prije svega put socio-ekonomskih reformi za BiH”, rekao je Vigemark, nakon današnjeg predstavljanja Izvještaja predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Vigemark je na konferenciji za novinare istakao da je ovo prvi među izvještajima u posljednjih 10 godina koji je dosta pozitivan.

Kao pozitivni pokazatelji, u Izvještaju o BiH navodi se da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 1. juna, usvojena Reformska agenda krajem jula, usvojen Zakon o radu u Federaciji, usvojena Strategija za borbu protiv korupcije i akcioni plan, te Strategija za sektor pravde.

“Pozdravljamo rješavanje pitanja u pravosuđu u okviru strukturalnog dijaloga, a pozdravljamo i usvajanje politike u oblasti transporta”, istakao je Vigemark.

U Izvještaju o BiH izneseni su i određeni prijedlozi mjera u vezi sa prilagođavanjem trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što će omogućiti BiH pristup EU tržištu od pola milijarde potrošača, a koji ne idu na štetu privrede BiH.

“Izrada strateškog okvira za reformu javne uprave je takođe preporuka, a pozdravili bismo i skorije objavljivanje popisa stanovništva iz 2013”, rekao je Vigemark, dodajući da se kritike iz izvještaja odnose na slobodu izražavanja i napade na medije.

On je napomenuo da se, prema pokazateljima Svjetske banke, BiH u oblasti poslovnog okruženja pomjerila u prethodnom periodu za oko 30 mjesta – sa 108 na 77 mjesto.

On je dodao da će se Izvještaj o napretku u BiH koji svake godine sačinjava Evropska komisija ubuduće zvati Izvještaj o BiH.

Zvizdić je rekao da je Izvještaj izuzetno pozitivan, da pokazuje da se vraća povjerenje EU partnera, a i poređenje sa ostalim zemljama iz regiona zapadnog Balkana na putu EU integracija takođe je dobar pokazatelj.

“Pozitivno je ocijenjena i regionalna saradnja, a predaju aplikacije za kandidatski status u EU očekujemo u narednih nekoliko mjeseci. Ključni cilj je da se u drugoj polovini 2017. ostvari kandidatski status nakon čega bismo otvorili poglavlje pregovora sa EU”, dodao je Zvizdić.

On je istakao da do aprila i maja 2016. treba da bude ispunjena većina mjera iz Reformske agende.

“Svi vitalni ekonomski parametri su u rastu, raste izvoz, nadamo se rastu BDP-a iznad tri ili četiri, kao i rastu zapošljavanja”, rekao je Zvizdić.

(Agencije)

NOVI REŽIM RADA Dom zdravlja smanjuje broj radnih dana u pojedinim ambulantama

Zbog aktulene epidemiploške situacije u gradu biće smanjen broj radnih dana u ambulantama porodične medicine u Borkovićima, Golešima, Mišinom hanu, Verićima i Paprikivcu, rekla je direktor doma zdravlja Nevena Todorović.  Kazala je da će  sve informacije o novom rasporedu rada ovih ambulanti biti dostupne na internet stranici Grada Banjaluka i Doma zdravlja.

CVIJANOVIĆ: U vanrednom stanju predsjednik preuzima nadležnosti

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da uvođenjem vanrednog stanja dobija nove nadležnosti da može donositi akte koji imaju zakonsku snagu. To podrazumijeva da predsjednik Republike neće raditi samostalno, rekla je Cvijanovićeva u obraćanju iz Palate Republike. Ona je istakla da to ne znači suspenziju Narodne skupštine. Cvijanovićeva je rekla da su iscrpljene sve

Poslanici SPS: 20% plate za Fond solidarnosti

Poslanici Socijalističke partije Srpske doniraće 20% martovske plate u Fond solidarnosti Republike Srpske, saopšteno je iz ove partije. U SPS ističu da je u toku formiranje Povjereništva za pomoć građanima koje će se u predstojećem periodu staviti na raspolaganje institucijama Republike Srpske, a u međuvremenu nastavljaju sa započetim akcijama pomoći javnim kuhinjama, višečlanim porodicama i

Konte traži izdavanje “korona obveznica”

Italijanski premijer Đuzepe Konte apelovao je na EU da izda “obveznice oporavka” ili “korona obveznice” kao pomoć u finansiranju tokom epidemija virusa korona, rekavši da bi nerješavanje ove vanredne situacije predstavljalo “tragičnu grešku” EU. U intervjuu za dnevnik “Il sole 24 ore” Konte je rekao da je potreban instrument zajedničkog dugovanja radi pokretanja evropskog plana

NOVI SPISAK: U protekla 24 sata 14 lica nije poštovalo mjere kućne izolacije

U Republici Srpskoj u protekla 24 sata ukupno 14 lica prekršilo je mjere kućne izolacije. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave objavilo je imena: 1. Stevan Đurić, Zvornik 2. Slobodan Bencuz, Gradiška 3. Nada Stevanović, Gradiška 4. Predrag Stanišljević, Gradiška 5. Davor (Živan) Ostojić, Bijeljina 6. Fadil (Meho) Baćevac, Bijeljina 7. Dejan (Drago) Urošević, Bijeljina 8.

SKUPŠTINA ODLUČILA U Srpskoj od danas vanredno stanje zbog virusa korona

Narodna skupština Republike Srpske danas je na 12. posebnoj sjednici, održanoj u Banjaluci, usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa 2019-nCoV. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“. Odluka je donesena na osnovu Amandmana CVII