Politika 21.03.2018.

Vijeće naroda RS nije podržalo veto Bošnjaka u vezi s bosanskim jezikom

ČITANJE: 1 minuta

Na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske danas nije podržan veto Bošnjaka na Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojim se, kako smatraju, negira postojanje bosanskog jezika, odnosno pravi diskiminacija Bošnjaka.

Ukoliko se ne postigne saglasnost ni na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine, o zakonu će odlučivati Ustavni sud RS.

Klub Bošnjaka je 5. marta podnio zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na taj zakon, te ukazuju da se njime u potpunosti odbacuje bosanski jezik, budući da se u zakonu o nazivu jezika bošnjačkog naroda govori uopštenije nego u Ustavu RS.

U Ustavu stoji da su u RS u upotrebi jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a sada je u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju navedeno jezik konstitutivnih naroda.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS Kemo Čamdžija pojasnio je da su uložili tri amnadmana na ovaj zakon, kojim traže da se kao nazivi jezika u zakonu navede – srpski, bosanski i hrvatski jezik.

U preostalim amandmanima dali su svoje prijedloge u vezi s načinom konstituisanja i nacionalnom strukturom školskih odbora, odnosno savjeta.

Čamdžija je istakao da u školskim odborima i savjetima u RS gotovo da nema predstavnika bošnjačkog naroda.

U Klubu Srba smatraju da ne treba prihvatiti amandmane bošnjačkog kluba.

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju usvojen je 22. februara, na trećem nastavku zasjedanja Narodne skupštine RS.

(Agencije)