Vila Pascolo: Nebriga o nacionalnom spomeniku

vila pascolo

Vila italijanske porodice Pascolo u Banjaluci, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, potpuno je devastirana.

Zemljište oko ovog objekta je zatrpano građevinskim otpadom od nedavno završenog modernog stambeno-poslovnog objekta koji je izgrađen u neposrednoj blizini.

Tako je jedna od najljepših predratnih vila u Banjoj Luci, koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u centru grada, doživjela sumrak, baš kako je to prije nekoliko godina predviđala grupa banjalučkih arhitekata sa Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, a koji su upozoravali gradske vlasti na loše posljedice izmjena Regulacionog plana “Centar-zapad”.

Gradske i republičke institucije tvrde da oni ne snosne nikakvu odgovornost za aktuelno stanje vile, niti obavezu da je zaštite.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su nas za sva pitanja u vezi sa ovom temom uputili na Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, gdje tvrde da jedino vlasnik imovine ili gradska inspekcija u ovom slučaju mogu djelovati.

Međutim, u banjalučkoj Gradskoj upravi objašnjavaju da se radi o privatnom posjedu, kao i da su objekti koji su pod zaštitom, u nadležnosti republičke, a ne lokalne inspekcije.

Istorija

Projektant vile nije poznat, ali objekat spada u red luksuznih individualnih stambenih objekata sa vrtom građenim u periodu između dva svjetska rata. Nakon završetka Drugog svjetskog rata u vili nastavljaju da žive nasljednici Emerichia Pacola, dok su im ostali posjedi nacionalizovani. Od 1992. godine izvršena je djelimična promjena namjene objekta, a sve do 1999. godine tu je bilo konzularno predstavništvo. Te godine objekat je devastiran, a četiri godine kasnije i prodat.

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS Slobodan Nagradić smatra da eventualnu sanaciju ili rekonstrukciju objekta treba da  uradi vlasnik, uz ocjenu da ovaj zavod u tom pogledu nema nikakvih nadležnosti.

“Uređenje ovog prostora je prvenstvena odgovornost vlasnika objekta i imovine. Iako se radi o kulturnom spomeniku, nije naša nadležnost da prostor renoviramo, jer mi smo zavod koji daje saglasnost na projekte,” objasnio je Nagradić.

On je podvukao da se u konkrentom slučaju radilo o izgradnji novog kompleksa u blizini zaštićenog objekta, te da bi jedino inspekcija mogla utvrditi da li je građevinski otpad odložen na propisnoj udaljenosti i ukoliko to nije slučaj, izdati nalog da se to ispravi.

Vilu je sagradio industrijalac Emerichio Pascolo iz ugledne porodice porijeklom iz Italije. Njegovi nasljednici su 2003. godine objekat prodali banjalučkom biznismenu Brani Jankoviću, sa kojim nismo uspjeli stupiti u kontakt. Janković je uz vilu, koja je zajedno sa zemljištem pod zaštitom kao nacionalni spomenik prve kategorije, sagradio stambeno-poslovni kompleks.

Kada je u junu 2013. godine usvojen novi regulacioni plan ovog područja, tadašnji gradonačelnik Slobodan Gavranović je kazao da će vila biti “autentično sanirana ili rekonstruisana, jer je objekat pod zaštitom”.

Grupa banjalučkih arhitekata tada je upozoravala nadležne da su građevinske intervencije oko zaštićenog objekta suprotne Zakonu o kulturnim dobrima RS, kao i Zakonu o sprovođenju odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

“Brutalno i nepovratno, degradirano je zaštićeno područje jednog nacionalnog spomenika,” poručili su oni tada u otvorenom pismu.

vila pascolo banjaluka

dvoriste vila pascolo

vila paskolo

paskolo banjaluka

(Mondo / Foto: Vedran Ševčuk)

(FOTO) OPROŠTAJ OD ŠKOLE Mature Gimnazije i Muzičke škole “Vlado Milošević”

Od školovanja i školskih dana oprostili su se učenici Gimnazije i Muzičke škole “Vlado Milošević”. Park “Petar Kočić” je bio pretijesan da pored maturanata ove dvije škole primi roditelje, rodbinu i prijatelje, koji su došli da podijele radost maturanata. Nikola Bundalo, maturant Prirodno-matematičkog smjera rekao je kako mu je i drago ali i žao što

62. DAN NA TRGU KRAJINE “Zločinci i ubice bliži vam se kraj”

Davor Dragičević otac tragično nastradalog mladića Davida Dragičevića po 62. put se obratio sa glavnog banjalučkog Trga. Podsjetio je da mirno i dostojanstveno traži istinu i pravdu, te da od institucija očekuje da uhapse ubice i nalogodavce ubistva njegovog sina. Podrška porodici Dragičević ne prestaje, pa su i danas na Trgu bili kako građani Banjaluke,

PRED SVOJIM NAVIJAČIMA U “BORIKU” Borac u finalu Kupa BiH

Rukometaši banjalučkog Borac M:tela plasirali su se u finale Kupa BiH pošto su savladali Zrinjski. Rival u utakmici za trofej biće im bolji iz meča Bosna Centrotrans – Konjuh. Borac je pred svojim navijačima u “Boriku” savladao Zrinjski rezultatom 21:15 (12:7), a najbolji u pobjedničkom timu bili su Srđan Mijatović, Đorđe Ćelić i Marko Ćeranić

BANJA LUKA OPEN 2018 Banjalučki klinci u bazenu sa prvacima Evrope

Banjaluka je ovog vikenda centar plivačkog sporta jer se po 11. put održava miting “Banjaluka open 2018” na Gradskom olimpijskom bazenu. Banjalučki miting je u kalendaru Svjetske plivačke federacije (FINA), i kao takav predstavlja kvalifikacije za Mediteranske igre, Evropsko juniorsko prvenstvo, Olimpijske igre mladih, a čak i za Svjetsko prvenstvo. Zato se gotovo cijela reprezentacija

Motociklista povrijeđen u centru Banjaluke

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u centru Banjaluke u ulici Nikole Pašića kod pumpe “Krajinapetrol” povrijeđen je motociklista. Hitna pomoć je odvezla povrijeđenog, a još nije poznat stepen njegovih povreda. (SrpskaCafe)

INICIJATIVA GRAĐANA Humanitarno veče za teta Grozdu

Inicijativa građana “Kultura Kulturi” zajedno sa neformalnom grupom “Otpisani entuzijasti” organizuje u nedjelju 27. maja humanitarnu akciju za pomoć ugroženoj porodici Uldrijan sa Starčevice. „Ulaznica“ je bilo kakav prehrambeni proizvod ili sredstvo za higijenu. Druženje će trajati od 19 do 23 časa u baru “Smuggler”, kada će prikupljeni artikli biti direktno prevezeni teta Grozdi. Teta

MOTO FEST Bajkeri uživaju u Banjaluci

Prvi dan Moto Festa prošao je u odličnom raspoloženju i posjeti velikog broja bajkera, ljubitelja dvotočkaša i dobrog zvuka. Program je prema planun počeo stunt vožnjama ispred tvrđave Kastel u kojima su uživali brojni posjetioci. U isto vrijeme na samoj tvđavi Kastel otvoren je Moto sajam na kojem su se predstavili najpoznatiji svjetski moto brendovi